Nobel Barış Ödülü’ne 329 kişi ve kuruluş aday gösterildi

Bu yılın Nobel Barış Ödülü’ne Donald Trump’tan Greta Thunberg’e, Rus ve Bela Rus muhalif liderlerden ‘Siyahilerin Hayatı Önemlidir’ hareketine kadar 300’ü aşkın isim öneriliyor.

Geçtiğimiz yıl farklı bölgelerdeki açlık tehlikesiyle mücadelesinden dolayı Dünya Gıda Programı (WFP)’ye layık görülen Nobel Barış Ödülü’ne bu yıl 329 kişi ve kuruluş aday gösterildi.

Merkezi Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Nobel Enstitüsü tarafından yayınlanan açıklamaya göre, bu yılki barış ödülüne aday gösterilenler arasında 234 kişi ile 95 kuruluş bulunuyor.

Her ne kadar Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenlerin isimleri gizli tutulsa da eski ödül sahipleri, üniversite profesörleri veya ülkelerin parlamenterleri ya da bakanları gösterdikleri adayları açıklayabiliyorlar.

Şimdiye kadar adaylıkları açıklananlar arasında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Aşı İttifakı (Gavi), Salgınlara Hazırlık İçin Yenilikler Koalisyonu (CEPI) kuruluşlar da bulunuyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl ırkçılık karşıtı gösterilerle öne çıkan slogan olan ‘Black Lives Matter’ (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) de adaylar arasında. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de diğer aday kuruluşlardan bazıları.

Nobel Barış Ödülü’ne adaylar arasında ise çok sayıda bilindik isim var. Birçok Arap ülkesi ile İsrail arasında geçtiğimiz yıl barış anlaşmalarının imzalanmasında rol oynadıkları için aday gösterilenler arasında ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, damadı Jared Kushner, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan da var.

Küresel ısınmaya karşı mücadelesiyle tüm dünyada sembol isimler arasındaki 18 yaşındaki Greta Thunberg’in yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dönemde hapse atılan muhalifi Aleksey Navalny’de listede yer alıyor. Bir diğer aday ise Belarus’ta geçtiğimiz yazın yapılan seçimlerde aday olan ve ülkeyi terk etmek zorunda kalan kadın lider Svetlana Tikhanovskaya.