Norveçli örgütler Türk devletinin işgalciliğini protesto etti

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları, Norveçli ve Kürt örgütler tarafından Oslo’da protesto edildi.

Oslo NCDK ve UNG-KURD tarafından düzenlenen eyleme çok sayıda Norveçli örgüt katıldı.

Salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve yoğun yağış altında yapılan miting, saygı duruşu ile başladı.

Mitingde konuşma yapan 930 bin üyeli Norveç'in en büyük işçi sendikası LO’nun Oslo Şubesi Baş Ingunn Gjerstad, Türk devletinin giderek daha tehlikeli hale gelen Erdoğan etrafında Osmanlı hayalleri ile bölgeyi savaşa sürüklediğini belirtti.

Gjerstad, Güney Kürdistan’da 23 Nisan’da başlatılan son işgal saldırıları, HDP’ye yönelik kapatma davası, seçilmişlerin ve gazetecilerin hapsedilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, giderek kötüleşen ekonomik durumu hatırlatarak, “Bu çok tehlikeli bir durum” dedi.

Sendika sorumlusu, Norveç hükümetini de Erdoğan’ın gerçek yüzünü görmeye ve buna göre hareket etmeye çağırdı ve ekledi: “Norveç bu durumlarda tecrübelere sahip bir ülkedir ve savaşa engel olmak için ambargo ve boykot girişimleri gerekir.”

Gjerstad, konuşmasını “Artık Türk devletinin Kürt halkına yönelik işgal saldırılarını durdurun” diyerek noktaladı.

Hristiyan Halk Partisi (KrF) Oslo Temsilcisi Espen Andreas Hasle, NATO üyesi Türkiye’nin otoriter liderinin hep savaşa yönlendirdiğini belirterek, “Türk devletinin bu son saldırıları çok ciddi ve tehlikelidir, hemen durdurulmalı” dedi.

Gelecek Eylül ayı seçimleri için partisinin Oslo’da ilk sıra milletvekili adayı olan Hasle, Kürt halkına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Norvec İşçi Partisi'nin gençlik örgütü Olso Başkanı Varin Hiwa, “Adaletsizliği ve zulmü asla kabul etmeyeceğiz! Yeter artık. Kürt halkına özgürlük ve adalet verilmelidir" dedi.

Norveç hükümetini de sert eleştiren Varin Hiwa, Kürt halkına yapılan haksızlığa “artık yeter” denilmesini istedi.

Noveç Kızıl Parti’nin uluslararası komite sorumlusu Marie Sørhaug, işgal saldırılarına ilişkin “Bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez, artık uluslararası kamuoyu ve BM bu kirli saldırı ve işgalci savaşın daha büyümemesi için devreye girmeli” diye konuştu.

Kürdistan ile Dayanışma Komitesi adına konuşan kadın aktivist Bente Knagenhjelm, Kürt kültürü ve edebiyatını anlatarak, Kürt şair Şerko Bekes’in bir şiirini İngilizce okudu.

Son olarak NCDK Oslo temsilcisi Endam Aso, Türk işgal saldırılarına NATO’nun sessizliğine tepki gösterdi.

Gerilla direnişine sahip çıkmanın bir görev olduğunu belirten Aso, “Biz bu vahşi düşmanı yenilgiye uğratacağız” diye ekledi.