NRC: Burkina Faso ‘dünyanın en ihmal edilen’ krizini yaşıyor

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) yıllık kriz listesinde 2015’ten bu yana “cihatçı” şiddetin vurduğu Burkina Faso’nun “dünyanın en çok ihmal edilen krizini” yaşadığını belirtti.

Sivil toplum örgütü NRC her yıl üç kritere dayalı olarak nüfusu yerinden eden en fazla “ihmal edilmiş” krizlerin listesini yayınlıyor. Liste, “uluslararası toplumun siyasi iradesinin olmaması”, “medyada yer alma” ve “insani yardım” kriterleri esas alınarak hazırlanıyor.

NRC’ye göre liste başında yer alan Burkina Faso’da son beş yıl içerisinde 14 bini aşkın kişi öldürüldü. Bunların yarısının ocak 2022’den bu yana öldürüldükleri belirtilirken, iki milyonu aşkın kişinin de iç göçe maruz kaldığı kaydedildi.

Yıllık rapor, 2022'de "artan şiddet ve (nüfusların) yerinden edilmesi neredeyse dört Burkinalıdan birini insani yardıma muhtaç hale getirdi" deniliyor. 2022 yılında talep edilen mali insani yardımın ise sadece yüzde 42'si dağıtıldı.

Raporda ayrıca, silahlı grupların su noktaları ve okullara düzenlediği saldırılara da yer veriliyor. Su noktalarına yönelik saldırılar 830 bin kişiyi sudan mahrum bırakırken, 6 bin 200 okul kapatılarak bir milyondan fazla çocuğun eğitim hakkı elinden alındı. NRC, 2022'de "Siyasi istikrarsızlık, iki askeri darbeyle krize başka bir katman daha ekliyor" diye belirtti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, özellikle ülkenin doğusunda yaşanan “çoklu krizler” nedeniyle bu sıralamada ikinci sırada yer alıyor.

Kolombiya, "60 yıllık silahlı çatışması" ile birlikte listede üçüncü sırada bulunurken, bu ülkeyi Sudan ve Venezuela takip ediyor. Burundi, Mali, Kamerun, El Salvador ve Etiyopya ilk 10'u tamamlıyor.

UKRAYNA’YA FARKLI MUAMELE

NRC, uluslararası toplumun Ukrayna'ya verilen desteğe kıyasla belirli krizlere eşit olmayan muamelesini de eleştiriyor.

NRC, "Ukrayna'da ihtiyaç sahibi bir kişi tarafından toplanan her dolar için, dünyada en çok ihmal edilen on krizde ihtiyaç sahibi kişi başına yalnızca 25 sent toplandı" diye vurguladı.

İHMAL BİR TERCİH

NRC, ihmal “bir tercih” olsa da “tersine çevrilebileceğine” dikkat çekiyor.

Sivil toplum örgütü, "insani yardımın jeopolitik çıkarlara veya medyanın belirli krizlere gösterdiği ilginin derecesine göre değil, etkilenen nüfusun ihtiyaçlarına göre sağlanmasını" tavsiye ediyor.