NRW’de seçim zaferi CDU’nun

Almanya’nın en büyük eyaleti NRW’deki yerel seçimleri iktidar partisi CDU kazandı. Sosyal demokratlar ciddi oy kaybederken, Yeşiller oyunu en çok artıran parti oldu. Köln, Düsseldorf ve Dortmund’un belediye başkan seçimleri ise ikinci tura kaldı.

14 milyon 200 bin seçmeniyle Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya (NRW)’de dün il, ilçe belediye meclisleri ile belediye başkanlarının seçilmesi için sandıklar kuruldu. Koranaviris salgınına rağmen bir önceki seçime göre seçime katılım oranının yüzde 51’i bulması dikkat çekti.

Kürdistanlı göçmenlerin de yoğun yaşadığı eyaletlerin başında gelen NRW’deki seçim sonuçları ise şaşırtmadı. Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) 2017’deki eyalet seçimlerine göre oyunu yüzde 3 artırarak yüzde 36,2’lik oy oranıyla dünkü seçimin kazananı oldu.

Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin NRW’deki oy kaybı ise dünkü seçimlerde de devam etti. 2014’teki yerel seçimlerden yüzde 8 daha az oy alan SPD’nin oy oranı ancak yüzde 23,7’yi buldu. Sosyal demokratların aksine Yeşiller Partisi ise yükselişini sürdürdü. Bir önceki seçime göre oyunu yüzde 8 artıran Yeşiller 19’u buldu.

SONUÇLAR CDU’NUN KONGRESİNDE LASCHET’E YARAYACAK

Sırasıyla diğer partiler ise şu oy oranlarını elde etti: Aşırı sağcı Almanya İçin Alternaitf (AfD) yüzde 5,9, Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 4,3 ve Sol Parti ise yüzde 3,7. Dünkü seçimler eyaletin CDU’lu başbakanı Armin Laschet de hayati bir öneme sahipti. Çünkü önümüzdeki Aralık ayında kongreye gidecek CDU yeni genel başkanını seçecek.

Şu anda partinin başında Annegret Kramp-Karrenbauer ile başbakan Merkel’in aday olmayacağı kongrede Laschet en güçlü üç aday arasında yer alıyor. Laschet’in karşısında partinin önemli isimlerinden Friedrich Merz ve Norbert Röttgen geliyor. Aynı kongrede CDU önümüzdeki yılın sonbaharında yapılacak federal seçimler için de başbakan adayını netleştirecek. Alman basınında yapılan yorumlarda Laschet’in genel başkan olmazsa son seçim zaferinin ardından başbakan adayı olma ihtimali güçlendi.

KÖLN’ÜN KADIN BELEDİYE BAŞKANI YENİDEN SEÇİLECEK Mİ?

Bu arada eyaletin üç büyük kenti; Köln, Düsseldorf ve Dortmund’da belediye başkanlarının seçimi 27 Eylül’de yapılacak ikinci tur seçimlere kaldı. Düsseldorf ve Dortmund’da seçim SPD ve CDU’lu adaylar arasında yapılacak. Yeşiller’in Belediye Meclis’nde çoğunluğu elde etti Köln’de ise partisiz olan ve son dönemlerde ülke çapında popülaritesi artan Henriette Reker ile SPD’li Andreas Kossiski arasında geçecek.