Nükleer anlaşma: İran Avrupa’yı ırkçılıkla suçladı

Tahran yönetimi, Berlin, Paris ve Londra’nın nükleer anlaşmaya ilişkin ihtilaf çözüm mekanizmasını aktifleştirmesinin, “Avrupa ırkçılığının” bir kanıtı olduğunu savundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’da yaptığı bir konuşmada “sadece mavi gözlülerin uluslararası hukuktan faydalanabileceği yanılgısını” eleştirdi.

Zarif, “ABD ve Avrupa’nın tekrarlanan ihlalleri karşısında, Avrupalı yetkililere yapılan bir çok yazılı uyarıya rağmen İran’ın (nükleer anlaşmadaki) 36’ncı maddeyi kullanma hakkı vardır” dedi. Zarif, “Böyle bir ırkçılığı kabul edemeyiz” diye ekledi.

2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı imzacıları Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, 14 Ocak günü 36’ncı maddede öngörülen ihtilaf çözüm mekanizmasını devreye koymuştu. Bu mekanizma ile BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırımlarının önü yeniden açılabilir.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana anlaşma ağır darbeler alıyor.

Avrupa ülkeleri anlaşmaya sadık olduklarını belirtseler de, Tahran yönetimi ABD yaptırımlarını aşmak için bir çözüm geliştirilmediği için anlaşmanın ihlal edildiği tepkisinde bulunuyor.

İran yönetimi, ABD yaptırımlarına misilleme olarak Mayıs 2019’da bir çok taahhüdünü askıya almaya başladı. Bu sürecin son aşaması da, 3 Ocak’ta ABD’nin Irak’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesinden sonra 5 Ocak günü devreye konuldu. İran yönetimi artık uranyum zenginleştirmede sınır tanımayacaklarını belirtiyor.