Nükleer anlaşma: Paris ile Tahran arasında diyalog sürüyor

ABD ile İran arasındaki gerilimin yatıştırılması çabaları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ruhani, Avrupalı ülkeleri taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

G7 zirvesi tartışmaları ardından, Macron ile Ruhani, 31 Ağustos Cumartesi günü telefonla görüştü. Tahran, askeri nükleer konusundaki taahhütlerini aşabilecekleri uyarısında bulunurken, Fransa Cumhurbaşkanı krizden çıkış için girişimlerini pekiştirdiğini düşünüyor.

Görüşmede İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın yaklaşımının nükleer anlaşmayı korumaya yönelik olduğunu ve bu bağlamda sürekli çaba sarfettiklerini belirterek, “Tarafların bu anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi ve Fars Körfezi ile Hürmüz Boğazı dahil tüm uluslararası açık denizlerde gemiciliğin güvenliğinin sağlanması, İran’ın şimdiki müzakerelerde iki ana hedefini oluşturuyor” dedi.

İran’a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasının görüşmelerin yolunu açabileceğini ifade eden Ruhani, “AB taahhütlerini yetine getirmezse, biz de taahhütlerimizi azaltmaya dair üçüncü adımı atacağız. Nükleer anlaşmanın içeriği değiştirilemezdir ve tüm tarafları, ona bağlı kalmakla mükelleftir” diye uyardı. Ruhani, üçüncü aşamanı, önceki iki aşama gibi geri dönülmez olduğunu söyledi.


İran Dışişleri Bakanı Zarif, Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada sözkonusu aşamanın 6 Eylül’de başlayabileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da görüşmede, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in G7 zirvesi sırasında Fransa’ya sürpriz ziyaretinin olumlu olduğunu belirterek, “Bu ziyaret, İran’ın çıkarlarını korumaya yönelik iradesini ve müzakere ilkesine bağlı olduğunu gözler önüne serdi” dedi.

İranlı ve Fransız uzmanların sorunların çözümü hakkında iyi bir yol katetiğinin ifade eden Macron, “Nükleer anlaşmanın yenilgi ile sonuçlanması, dünya genelinde tüm aşırıcıları sevindirecek. Karşılıklı çıkarların korunması için bir çözüm yolu bulmalı ve bölgede siyasi ve ekonomik sorunların İran’la iş birliği içinde giderilmesine çalışmalıyız” diye konuştu.

Gerilimin yatışması koşullarının oluşturulması için mevcut dinamiğin önemli olduğuna vurgu yapan Macron, “Önemli olan İran üzerine G7 tartışması ardından müzakere parametrelerinin ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin görüşmeye halen hazır olmasının geçerli olmasıdır. Şu anki durum budur” dedi.