Olof Palme dosyası kapatıldı

İsveç adaleti, eski Başbakan Olof Palme cinayetine ilişkin 34 yıldır süren soruşturma dosyasını kapattı.

Soruşturmayı yürüten savcı Krister Peterson, videokonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında temel şüpheli Stig Engström’ün öldüğünü belirterek, ne soruşturma yürütebileceğini ne de sorgulama yapabileceğini ifade etti.

Peterson, “Bu nedenle bu soruşturmayı kapatmaya karar verdim” dedi.

Dosya kapansa da gelecekte yeni bulgular ortaya çıkması halinde yeniden açılabilecek.

Olof Palme, 28 Şubat 1986’da 59 yaşındayken, eşiyle birlikte sinemadan yaya dönerken soğukkanlı bir şekilde öldürüldü.

Bu ölümün ardından “İsveç masumiyetini kaybetti” yorumu yapıldı. Katili olay yerinden kaçmayı başarmıştı. Palme, sinemadan çıkarken yanında korumaları yoktu. 34 yıllı süre içerisinde binlerce kişinin ifadesine başvuruldu, onlarca kişi saldırıyı üstlendi. Olaya ilişkin dosyalar 250 metrelik raflar oluşturacak kadar büyüdü.

Temel şüphelinin ölmesi, soruşturmayı yürütülemez hale getirdi. Yasaya göre, ölen bir kişi suçlanamaz.

Palme başbakanlığı sırasında Vietnam savaşı ve nükleer enerjiye karşı tutum almış, Küba ve Nikaragua’da komünist hükümetleri desteklemişti.

Palme İsveç’te de 1969 ile 1976 ve 1982 ile 1986 yılları arasındaki başbakanlık görevi sırasında cinsler arası eşitliğin temelini de atmıştı. Bazı teorilere göre ideolojik nefret adına hareket eden tek bir kişi tarafından öldürüldü. Bazılarına göre daha büyük bir komplonun kurbanı oldu. Şüpheliler arasında İsveç ordusu ve polisi, Güney Afrika gizli servisleri de vardı. Zira Palme, apartheid politikasına karşı sert eleştirileri ile de biliniyordu.

İsveç polisi de olaya ciddi yaklaşmamakla eleştirildi. Dramın yaşandığı akşam, cinayet mahalinin uygun şekilde polis kordonuna alınmadığı, böylece potansiyel delillerin yok olduğu ifade ediliyor.