OPEC’in petrol üretimi 2011 seviyesine geriledi

Suudi Arabistan’daki petrol rafinerilerine yönelik saldırıdan sonra OPEC üyelerinin üretiminin son 8 yılın en düşük seviyesine gerilediği duyuruldu.

İran destekli Şii Husi milislerinin Saudi Aramco şirketine ait iki petrol tesisine düzenlediği saldırıdan sonra üretim durmuştu. Bu ise Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin üretimini Libya iç savaşının başladığı 2011 seviyesine geriletti.

Reuters tarafından yayınlanan bir hesaplamaya göre, 14 üyesi bulunan OPEC’in Eylül ayı üretimleri günlük 750 bin varil gerileyerek 28,9 milyon varile düştü. Bu da Libya’da iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yılın herhangi bir ayı içerisindeki en düşük seviye demek.

14 Eylül’deki saldırılardan sonra Suudi Arabistan’ın petrol üretimi günlük 5,7 milyon varil kadar azalmış ve hemen ardından 16 Eylül’de açılan piyasalarda petrol fiyatları yüzde 20 artış göstermişti. Eylül ayı toplamında Suudilerin piyasalara sunduğu toplam petrol miktarı ise günlük 9 milyon 50 bin varile düştü.

OPEC şu anda Suudi Arabistan, Irak, İran, Kuveyt, Venezuela, Ekvator, Birleşik Arap Emirlikleri, Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Libya, Nijerya, Cezayir ve Angola’dan oluşuyor. 2018 yılında OPEC ülkeleri dünyadaki tüm petrolün yüzde 42’sini üretmişlerdi.

Petrol üretimindeki düşüşün devam etmesi ve fiyat artışlarının sürmesi halinde enerjiye bağımlı olan birçok Avrupa ülkesi ile Türkiye gibi ülkelerin ekonomilerinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.