Ormanları korumak için ‘yeşil ordu’

Ormanları korumanın her geçen gün daha hayati önem kazandığı Batı Afrika’da Fildişi Sahili tarafından konulan ağaçlandırma hedefleri için yüzlerce kişiden oluşan bir ‘yeşil ordu’ kuruluyor.

322 bin kilometrekarelik toprağa sahip olan Fildişi Sahili, Afrika’da ormanlık alanlarda yaşanan yıkımın en bariz örneklerinden. 1960’lı yılların başında topraklarının yarısı (16 milyon hektar) ormanlarla kaplı olan Fildişi Sahili’nde özellikle kakao ekimi nedeniyle ormanlık alanlar yok edildi. Ülkenin tüm dünyadaki kakao üretimindeki payı yüzde 40’ları buluyor ancak bu ormanların yok edilmesi pahasına ulaşılan bir başarı.

Doğal afetler, küresel ısınma, topraklardaki çoraklaşma ve göç hareketlerinin ormanların yok olmasındaki diğer etkenler olduğu bildiriliyor.

HEDEF İKİ KATINA ÇIKARMAK

Günümüzde sadece 3 milyon hektarlık bir alana yani ülkenin onda birine kadar gerileyen ormanlık alanların genişletilmesi için çabalar sürüyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon ağacın ekildiği ülkede bu yılki hedef en az 5 milyon ağaç ekilmesi. Ayrıca 2030 yılına kadar ormanlık alanların iki katına çıkarılarak, 6 milyon hektara ulaşılması hedefleniyor.

Bu da ülke topraklarının beşte birinin ormanlık alan olması demek olsa da 1960’lı yıllara oranla 2,5 kat daha az bir ormanlık alana ulaşılmış olacak.

KORUMAK İÇİN 650 KİŞİLİK ÖZEL BİRLİK

Ancak ülkedeki ağaçlandırma hedeflerinin tutturulabilmesi için ormanlık alanların korunması da önem arz ediyor. Su ve Orman Bakanı Alain Richard Donwahi, ‘Özel Gözetim ve Müdahale Tugayı’ (BSSI) adıyla 650 kişilik bir özel birim kurulduğunu ilan etti.

Ülke tarihinde bir ilk olan bu birliği ‘yeşil ordu’ olarak sunan Donwahi, birliklerin ormanlar, hayvan türleri ve su kaynaklarına yönelik suçları önleme amaçlı kurulduğunun altını çizdi.

BSSI veya ‘yeşil ordunun’ üyelerinin ‘Ormanlar kutsaldır, onu hayatım pahasına korumalı ve savunmalıyım’ sloganıyla eğitiliyorlar.