Orta Afrika’da Rus paramiliterleri araştıran üç gazeteci öldürüldü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde, Rus paramiliter bir gruba ilişkin belgesel hazırlayan üç Rus gazeteci öldürüldü.

İnternet üzerinden yayın yapan haber sitesi Investigation Control Centre (TsUR), üç gazetecinin Wagner grubunun faaliyetlerini araştırmak üzere Orta Afrika’ya gönderildiğini belirtti.

Özel güvenlik örgütü Wagner, Rus ordusu için özellikle Ukrayna ve Suriye’de savaşmak üzere paralı askerler göndermekle biliniyor.

Yerel makamlara göre kimliği belirsiz saldıranlar, üç gazetecinin bulunduğu araca pusu atarak gazetecileri öldürdü. Araç şoförüne dokunulmadı.

Bir çok yerel ve uluslararası medya, Moskova’nın etkisini yoğunlaştırdığı Orta Afrika’da Wagner’e bağlı paramiliterlerin varlığına işaret etti.

Rusya 2018’in başından bu yana Orta Afrika Cumhuriyeti ordusuna askeri danışmanlar gönderiyor ve silah sağlıyor. Rusya ayrıca, güvenlik danışmanı bir Rus olan Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Toudera’nın güvenliğini de sağlıyor.

Rusya ayrıca, Orta Afrika ordusuna bağlı iki tabura askeri eğitim vermek için BM’den de onay aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresindeki yolsuzluklara ilişkin çok sayıda haber yayınlayan TsUR ise Putin’e muhalif eski bir petrol sanayicisi olan Mikhail Khodorkovski tarafından finanse ediliyor.