Otis Kasırgası Meksika'da en az 48 can aldı

Geçtiğimiz hafta Meksika'nın Pasifik kıyılarını, özellikle de ünlü sahil beldesi Acapulco'yu yerle bir eden Otis Kasırgası, yeni bilançoya göre en az 48 kişinin ölümüne neden oldu.

Yetkililer daha önce verdiği bilançoda 43 kişinin öldüğünü bildirmişti. Ancak Acapulco'nun komşu belediyesi Coyuca de Benitez'de 5 kişinin daha öldüğü bildirildi. Altı kişi ise hala kayıp.

Meksika basınında yer alan haberlere göre Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador Pazar günü felaket bölgesinin üzerinden uçarak kurtarma operasyonlarından sorumlu kişilerle görüştü.

Maksimum 5 şiddetindeki kasırga Çarşamba sabahı erken saatlerde şehri vurmuş ve ana gelir kaynağı turizm olan yaklaşık 780 bin nüfuslu sahil beldesinde ağır yıkıma neden olmuştu.  Kasırga ardından halk yardım beklerken, dükkanlar ve süpermarketler yağmalandı.

Guerrero eyaleti valisi X hesabında yaptığı açıklamada "İnsani yardımın etkin bir şekilde dağıtılması konusunda ilerleme kaydediyoruz" dedi. Hükümet ve STK'lardan gelen yardımlar, havaalanının yeniden açılması ve karayolu trafiğinin yeniden başlamasının ardından cuma günü dağıtılmaya başlandı.

Sıradan bir tropik fırtına olan Otis, Meksika açıklarında sadece altı saat içinde maksimum 5 şiddetinde bir kasırgaya dönüştü ve saatte 270 km hızla karaya ulaştı. Kasırga daha sonra iç kesimlere doğru ilerledikçe zayıfladı. Ancak ülkenin en yoksul iki eyaleti olan Guerrero ve Oaxaca'da şiddetli yağışlar devam etti.

Federal hükümet, çeşitli derecelerde hasar gören 273 binden fazla ev ve 120 otel tespit etti. 12 otoyol ve yol da halen kapalı.

Doğa olayları konusunda uzmanlaşmış danışmanlık firması Enki Research'e göre Otis yaklaşık 15 milyar dolarlık zarara yol açtı.