Pakistan İran’da saldırı düzenledi: 4 çocuk ve 3 kadın öldü

İran’ın Pakistan’da ‘terörist’ diyerek sivilleri vurduğu saldırıdan sonra aynı gerekçeyle Pakistan da İran’da saldırı düzenledi. İran medyasına göre en az 3 kadın ve 4 çocuk öldü.

İran resmi haber ajansı İrna’ya göre, Tahran'ın Pakistan'daki "terörist hedeflere" yönelik saldırılar düzenlemesinden iki gün sonra, Perşembe sabahı (18 Ocak) erken saatlerde İran'ın güneydoğusunda patlamalar duyulduğu.

İrna ajansı, Sistan-Beluçistan eyaletinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde "Saravan kasabası çevresindeki çeşitli bölgelerde birkaç patlama duyuldu" dedi.

İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre en az 3 kadın ve 4 çocuk öldürüldü. Devlet televizyonu "Pakistan sınıra yakın bir köye füzelerle saldırdı" dedi.

Sistan-Belucistan eyaleti vali yardımcısı Alireza Marhamati'nin sözlerine yer verilen haberde "Hepsi İran vatandaşı olmayan 3 kadın ve 4çocuk öldürüldü" denildi.

Pakistanlı bir istihbarat kaynağı kısa bir süre sonra AFP'ye yaptığı açıklamada Pakistan ordusunun İran'daki isyancı grupları hedef alan saldırılar düzenlediğini savundu.

Bu saldırıdan önce İran'ın kendi topraklarında düzenlediği bir saldırıda 2 çocuğun öldüğünü doğrulayan yetkili,  "Sadece İran'da hedef alınan Pakistan karşıtı silahlı gruplara yönelik saldırılar gerçekleştirdiğimizi teyit edebilirim" diye ekledi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada "Bu sabah Pakistan, İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinde teröristlerin saklandığı yerlere yönelik son derece koordineli ve özel hedefli bir dizi hassas saldırı gerçekleştirdi" diyerek, "çok sayıda teröristin öldürüldüğünü" iddia etti.

2021'den bu yana New York Times için Pakistan'ı takip eden gazeteci Salman Masood, X üzerinde Pakistan hava kuvvetlerinin gece boyunca İran'daki Beluç isyancılarının kamplarına hava saldırıları düzenlediğini bildirdi. Habere göre, İran topraklarının 40 ila 50 kilometre içinde bulunan en az 7 kamp hedef alındı.

Tahran önceki akşam Pakistan'da hava saldırısı düzenlemişti. İran haber ajansı Mehr, "füze ve insansız hava aracıyla” gerçekleştirilen saldırının  İran'ın "güvenliğine yönelik bir saldırıya" karşılık olarak İslamcı grup Ceyş el Adl'in (Arapça Adalet Ordusu) Pakistan'daki merkezini hedef aldığını iddia etmişti.

Pakistan medyasına göre saldırı, Pakistan ve İran'ın bin kilometrelik sınırı paylaştığı güneybatıdaki Belucistan eyaletinin Panjgur kenti yakınlarında meydana geldi. Pakistan bu saldırıya tepki olarak İran büyükelçisini geri çağırdı ve şu anda ülkesinde bulunan İran büyükelçisinin dönüşünü engelleme kararı aldı.

İran ve Pakistan sık sık birbirlerini isyancı grupların birbirlerinin topraklarından saldırılar düzenlemesine izin vermekle suçluyor ancak her iki ülkenin resmi güçleri de nadiren olaya müdahil oluyor.