Pakistan’da askeri binaya intihar saldırısı, onlarca ölü var

Pakistan'ın kuzeybatısındaki bir askeri binaya düzenlenen intihar saldırısında en az 23 kişi öldü.

Saldırı, son aylarda saldırıların arttığı Afganistan sınırı yakınlarındaki Hayber Pahtunhva eyaletinin Dera İsmail Han bölgesinde gece yarısı meydana geldi.

AFP'ye konuşan bir yetkili ölü sayısını verirken, "Birçoğu uykusunda öldürüldü ve sivil kıyafetler giyiyordu; bu yüzden hala hepsinin asker olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

En az 23 kişinin öldüğünü belirten yetkili, 27 kişinin de yaralandığını sözlerine ekledi.

Saldırının sorumluluğunu Pakistan Talibanı olarak bilinen Tehrik-i-Taliban Pakistan'a (TTP) bağlı yeni bir grup olan Tehrik-i-Cihad Pakistan (TJP) üstlendi. Pakistan ordusu saldırıya ilişkin hemen bir açıklamada bulunmadı.

Pakistan, Ağustos 2021'de Kabil'de Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana, özellikle de Afganistan sınırındaki bölgelerde birkaç aydır kötüleşen bir güvenlik durumuyla karşı karşıya.

İslamabad, bu saldırıların bazılarının Afgan topraklarından planlandığına iddia ediyor ancak Kabil bu suçlamayı reddediyor.

TTP, Kasım 2022'de kırılgan bir ateşkesi sona erdirdikten sonra başta polis olmak üzere güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarını artırdı.

Afgan Talibanı'ndan farklı olduklarını belirten ancak onların köktendinci ideolojisini paylaşan TTP, 2007 yılında Pakistan'da ortaya çıktı.

On yıldan kısa bir süre içinde on binlerce Pakistanlı sivili ve güvenlik güçleri mensubu öldürüldü.

TTP, 2014 yılında başlatılan askeri operasyonla aşiret bölgelerinden çıkarıldı.