Paris’te havayolu çalışanları greve gidiyor

Fransa’nın başkenti Paris’te havayolu çalışanlarını temsil eden sendikalar hafta sonu greve gideceklerini duyurdu. Sendikalar bu enflasyon döneminde ücret artışı talep ediyor.

Yaz tatili grevle başladı.  Paris’teki iki büyük havalimanı Roissy-Charles-de-Gaulle ve Orly’de kara personeli, yedi sendikanın çağrısı üzerine greve gitme kararı aldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havayolu şirketlerini Cuma gününden itibaren Roissy-Charles-de-Gaulle havalimanına iniş ve kalkışların sayını yüzde 17 oranında azaltmaya çağırdı. Bu da hafta sonu arifesinde 100 dolayında uçuşun iptal edildiği anlamına geliyor.

Grev özellikle  Roissy-Charles-de-Gaulle havalimanı itfaiye ekiplerini etkiliyor. İtfaiyecilerin grevi nedeniyle Paris havalimanlarını yöneten grup ADP, dört pisti kapatmak zorunda kaldı.

Aksamaların hafta sonu da devam edebileceği belirtildi. Sendikalar, işçileri cuma gününden pazar gününe kadar grevde kalmaya çağırdı.

İşçiler enflasyona karşı koymak için genel olarak yüzde 10’luk ücret artışı, yeni işe alımların yapılması ve sağlık krizi sırasında ADP tarafından kabul edilen tasarruf tedbirlerine son verilmesini istiyor. Sözkonusu tasarruf tedbirleri ücretlerde yüzde 8’lik bir düşüş içeriyor.

Sendikalara göre Covid krizinin başından bu yana çok sayıda kişinin işine son verildi. Bu nedenle birçok işçinin, üç kişinin yaptığı işi yapmak zorunda olduğu belirtiliyor.