Paşinyan: Azerbaycan'ı saldırmaya Türkiye teşvik etti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ı saldırmaya teşvik edenin Türkiye olduğunu belirtirken, ateşkesin de aynı nedenle tutmadığına dikkat çekti.

Fransız Liberation gazetesine mülakat veren Paşinyan, Moskova'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında yapılan ateşkesin neden tutmadığını şöyle ifade etti:

'SALDIRIYI TÜRKİYE TEŞVİK ETTİ, TÜRK BİRLİKLERİ KATILDI'

"Bu statü Ermenistan ile ortaklaşa kabul edilmesine rağmen Azerbaycan ateşkesi reddetti. Türkiye'nin müttefikinin anlaşmayı sürdürmesine ve saygı göstermesine izin vermeyeceği açıktı. Müzakereler sırasında Türk tarafı çatışmayı durdurmak istemediğini söyledi. Türk müdahalesi olmasaydı bu çatışma başlamazdı. Azerbaycan'ı saldırmaya teşvik eden Türkiye oldu. Saldırılara Türk birlikleri katıldı. Komuta, yüksek rütbeli Türk askerlerinden oluşuyor. Paralı askerleri ve teröristleri Suriye'den Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesine taşıyan ve onları saldırılar için kiralayan Türkiye'ydi. Bu bir tesadüf değil. Bütün bunlar, Türkiye'nin Akdeniz çevresinde, Suriye, Irak, Libya ve bir bakıma Yunanistan ve Kıbrıs'ta kurulduğu bir bağlamda anlaşılmalıdır."

'BU EMPERYALİST BİR POLİTİKADIR'

Paşinyan devamla şunları ekledi: "Emperyalist bir politikadır. Türkiye, Ermenilere karşı soykırım stratejisini sürdürmek için esas olarak güney Kafkasya'ya döndü. Ermeniler, Türkiye'nin güney ve doğuya yayılmayı devam ettirmesi yolunda Güney Kafkasya'daki son engel olduğu için özel bir hedefi yerine getirmeyi hedefliyor."

'BU SADECE POLİTİK BİR SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIM GİRİŞİMİ'

Hiçbir zaman gerçekte ateşkes olmadığını aksine Yukarı Karabağ Cumhuriyeti başkenti Stepanakert ve diğer kentlerin bombalandığını belirten Paşinyan, gönüllülerin cepheye çağırılması konusunda şunları söyledi:

"Evet. Bu sadece politik bir savaş değil. Ermeni halkına yönelik bir soykırım girişimidir. İmha ile tehdit edilen her millet gibi kendimizi savunmalıyız. Özellikle şimdi, çatışmadan çıkmanın tek bir yolu olduğunu görüyoruz: düşmanlıkların derhal durdurulması. Başka olasılık yok. Aksi takdirde Ermeniler, Azerbaycan'ın kontrolündeki bölgelerde etnik temizlik ile karşı karşıya kalacaklar."