Paşinyan: Azerbaycan topyekün savaş istiyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sınırda yaşanan yeni ölümcül çatışmalardan iki gün sonra Azerbaycan'ın Ermenistan ile "topyekûn savaş" istediğini belirtti.

Paşinyan kabine toplantısında yaptığı konuşmada "Analizlerimiz Azerbaycan'ın sınırın belirli bölgelerinde askeri eylemler başlatmak istediğini ve bunun Ermenistan'a karşı topyekûn bir savaşa dönüşebilecek bir askeri tırmanışa yol açabileceğini gösteriyor" dedi.

Salı günü Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerini Nerkin Hand (Ermenistan'ın güneydoğusu) yakınlarındaki iki ülke sınırında ateş açmakla suçlamıştı. Erivan bu olayda dört Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Nikol Paşinyan, "Azerbaycan 'istediğim her şeyi bana müzakereler yoluyla verin, aksi takdirde her şeyi askeri yollarla alırım' politikası izliyor" diyerek Bakü'yü bölgede "istikrar ve güvenlik" istememekle suçladı.

Erivan, Bakü'nün Eylül ayında Dağlık Karabağ bölgesini yeniden ele geçirmesinin ardından Azerbaycan'ın yeni toprak hırsları olduğundan şüpheleniyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şubat ayı başında yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından Çarşamba günü yaptığı açılış konuşmasında ülkesinin genişleme planı olmadığını savundu.

Aliyev "Ermenistan üzerinde hiçbir toprak talebimiz yok. Onlar da bu iddialarından vazgeçmelidir. Şantaj yapmak onlara pahalıya mal olur" dedi.

Aliyev, iki ülke arasında uzun bir toprak anlaşmazlığı geçmişi olmasına rağmen, "Ermenistan Azerbaycan üzerindeki iddialarından vazgeçmediği sürece barış anlaşması olmayacaktır" diye ekledi.

Eylül 2023'te Azerbaycan ordusu, SSCB'nin çöküşünden sonra kontrollerinden çıkan dağlık bölgenin kontrolünü yıldırım taarruzuyla tamamen ele geçirmiş ve toplu göçe yol açmıştı. Erivan'a göre Azerbaycan, Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın geri kalanına bağlamak için Ermeni bölgesi Siyunik'i kontrol etmeye çalışıyor.

Ermenistan, kendisini korumak için uluslararası toplumu bir bütün olarak ilgilendiren en ciddi suçlarla suçlananları soruşturan ve yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ocak ayında resmen katılmıştı.