Paşinyan’dan tepki: Rusya parası ödenmiş silahları teslim etmiyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiyan, parası ödenmesine rağmen Moskova’nın silah teslimatını yapmadığı tepkisinde bulundu.

Ermenistan ve Rusya geleneksel olarak müttefik olmakla birlikte, Azerbaycan'ın Eylül ayında Dağlık Karabağ bölgesini askeri olarak işgal etmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler daha da bozuldu.

Erivan, Moskova'yı bu saldırıyı önlemek için hiçbir şey yapmamakla eleştirirken, işgalden bu yana Rusya'ya tepkilerini sürdürüyor.

Cuma günü Nikol Paşinyan "parasını ödedikleri silah ve teçhizatın teslimatı ile ilgili bir soruna” dikkat çekti.

Parası ödenmesine rağmen henüz silahları teslim almadıklarını söyleyen Paşinyan, Ermenistan televizyon kanallarında yayınlanan konuşmasında "bu sorunu çözmek için" görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

"Rusya'nın kendisinin de silaha ihtiyacı olduğunu biliyoruz” diye ekleyen Paşinyan bu ifadeleriyle neredeyse iki yıldır yaşanan Ukrayna savaşına gönderme yaptı.

Ermenistan bu hafta, üyesi olduğu ve Rusya tarafından denetlenen bir askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) zirvesine de katılmadı.

Kremlin bu durumdan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Dağlık Karabağ'daki saldırıdan önce zaten mesafe koyma işaretleri gösteren Ermenistan, şimdi Batı'ya yaklaşıyor. Bunun bir işareti de uzun süredir ortağı olan Fransa'dan silah sevkiyatı sözü alması olarak dikkat çekti.

Ekim ayı başında Kremlin, Erivan'ın Rusya ile ittifaktan "daha iyi bir şeyi" olmadığını savunmuştu.