Paşinyan ‘darbe teşebbüsü’ dedi ve Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordu komutanlığının istifa talebi ardından “darbe teşebbüsü” tepkisinde bulundu ve Genelkurmay Başkanı’nın görevden aldı.

Paşinyan, Facebook sayfasına yaptığı açıklamada, “Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasını askeri darbe teşebbüsü olarak değerlendiriyorum. Tüm taraftarlarımızı (Erivan’daki) Cumhuriyet meydanında toplanmaya davet ediyorum” dedi.

Paşinyan sanal ağlar üzerinde canlı yayınlanan yeni bir açıklamada ise General Onik Gaspariyan’ı görevden aldığını duyurdu. Bir önceki gün Paşinyan, Gaspariyan’ın yardımcısı Tigran Haçaryan’ı da görevden almıştı. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanı Paşinyan’ın “kendisini dayatan kararları alabilecek durumda olmadığını” savunmuştu.

Paşinyan’ın çağrısı ardından taraftarları Erivan’ta toplanmaya başladı.

PAŞİNYAN’A YUKARI KARABAĞ BASKISI

2020 sonbaharında Yukarı Karabağ’da Azerbaycan işgali karşısındaki askeri yenilgiden bu yana Paşinyan hükümeti muhalefetin baskısı altında bulunuyor.

Yukarı Karabağ çatışması sırasında ordu hükümetten Rusya’nın girişimiyle müzakereli bir ateşkes koşullarını kabul etmesini istemişti. Bu anlaşma Ermenistan’ın önemli toprak kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Karabağ’daki durumdan sonra muhalefet Paşinyan hükümetinin gitmesi için çabalıyor. Geçen hafta cumartesi günü binlerce kişi Erivan’da Paşinyan hükümetinin istifasını istemişti.  

YUKARI KARABAĞ’DA RUS FÜZELERİ PATLAMADI MI?

Paşinyan kısa bir süre önce yaptığı başka bir açıklamada Rusya’dan aldıkları Iskander füzelerinin Yukarı Karabağ çatışması sırasında ya hiç patlamadığını ya da sadece yüzde 10 oranında patladığını belirtmişti.

KREMLİN KAYGILI

Kremlin Sarayı da bir açıklama yaparak Ermenistan’daki durumun endişeli olduğunu bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, “Ermenistan’daki durumu kaygı ile takip ediyoruz ve herkesi sükunete davet ediyoruz” dedi.  Peskov füzeler konusunda ise yorum yapmayı reddederek, “Rus askeri tekniği defalarca dünyanın farklı yerlerinde etkisini gösterdi” demekle yetindi.

Eski bir gazeteci ve muhalif olan Nikol Paşinyan, 2018 baharında devrim vaadiyle iktidara geldi.  Uzun süre yolsuz bir elitin yönettiği ve giderek yoksullaşan ülke 1991 Sovyetler’in çöküşünden sonra elde ettiği bağımsızlığından bu yana çok sayıda siyasi kriz ve ayaklanmaya tanık oldu.