Pedro Sánchez iktidara dönmek için Katalan parti ile anlaştı

Pedro Sánchez'in İspanyol Sosyalist Partisi, iktidara yeniden dönmek için bağımsızlık yanlısı Katalan parti ile anlaşmaya vardı.

İspanya medyasına göre yoğun müzakereler sonucunda Pedro Sánchez'in İspanyol Sosyalist Partisi, 9 Kasım Perşembe günü sürgündeki bağımsızlık yanlısı Katalan lider Carles Puigdemont'un öncülüğündeki parti ile anlaşma sağladı.

Katalonya partisi, destekleri karşılığında sosyalistlerden, özellikle 2017'de Katalonya'nın ayrılma girişimine karıştıkları gerekçesiyle yargılanan yöneticiler ve aktivistleri için Parlamento'nun bir af yasası kabul edeceği taahhüdünü aldı.

İspanya mahkemelerinde yargılanan Carles Puigdemont, 2017’de İspanya’yı terk etmek zorunda kalmıştı.  Puigdemont, Brüksel’de sürgünde yaşıyor. Anlaşmanın içeriğine ilişkin başka detay medyaya yansımadı.

Carles Puigdemont'un Junts per Catalunya partisinden yedi milletvekilinin desteği, 23 Temmuz'daki genel seçimlerde ikinci sırada gelen Pedro Sánchez'in parlamentoda iktidara dönmesini sağlayacak çoğunluğu elde etmesi için kritik önem taşıyor.

Pedro Sánchez'i iktidarda kalmak için her şeyi yapmaya hazır olmakla suçlayan İspanyol sağı ve aşırı sağ ise Katalanlara af çıkarılmasına öfkeli.