Pencewînî: Erdoğan hayalini gerçekleştiremeyecek

Kürt siyasetçi Mehmet Dr. Emîn Pencewînî, Erdoğan’ın Kürdistan’daki petrol sahalarına el koyup PKK’nin tasfiyesiyle hayalini kurduğu sınırları oluşturmak istediğini, ancak başaramayacağını söyledi.

Türk devletinin, adım adım Güney ve Batı Kürdistan’ı işgal ettiğini; son olarak Duhok’a büyük askeri güç yığdığını belirten Kürt siyasetçi Dr. Mehmet Emîn Pencewînî, sürecin Kürtlere siyasi birliği dayattığını vurguladı.

Kürt siyasetçi Dr. Mehmet Emîn Pencewînî, ANF’ye konuştu. Türk devletinin, Kürt Özgürlük Hareketi'nin imhası için tüm gücünü devreye koyduğunun herkes tarafından bilindiğini; Misaki-Milli'yi güncelleyerek Halep’ten Musul’a kadar işgal etmek istediğini söyleyen Pencewînî, “Misaki-Milli sınırları ile Osmanlı hayalinin gerçekleşmesi ancak Güney Kürdistan'ın petrol ve doğalgaz alanlarını işgal ederek gerçekleşeceğinin hesabını yapıyor” dedi.

DUHOK’A DA BÜYÜK ASKERİ GÜÇ

AKP Genel Başkanı Erdoğan yönetimindeki Türk devletinin, şu an Başûr ve Rojavayê Kurdistan'da bulunan petrol ve doğalgaz alanlarını işgal etmeye yoğunlaştığını kaydeden Pencewînî, “Ağır ve giderek derinleşen bir ekonomik kriz yaşayan Türk ekonomisi gün geçtikçe battığı için Misaki-Milli sınırları ile Osmanlı hayalinin gerçekleşmesi ancak Güney Kürdistan'ın petrol ve doğalgaz alanlarını işgal ederek gerçekleşeceğinin hesabını yapıyor. Bundan dolayı sınır hattında bulunan alanları işgal ediyor. İki hafta önce büyük bir askeri gücünü Duhok'a yerleştirdi. Şimdi de bir taraftan Êzidî askeri güçlerini yok etmek, diğer taraftan da Güney Kürdistan'daki mevcut askeri güçlerine yardımcı olmak için Şengal’e yakın bir ilçeye büyük askeri güç yığıyor. Başika ve Duhok'ta oluşturdukları askeri üssünü Şengal’e yakın alanda da oluşturmak istiyor” şeklinde konuştu.

KÜRTLERİN SİYASİ BİRLİĞİ ŞART

Türk devletinin, Kürtlere yönelik işgalci ve soykırımcı saldırılarıyla uluslararası ve bölgesel ölçü ve anlaşmaları ayaklar altına aldığına belirten Pencewînî, şöyle devam etti: “Kürt halkı çok hassas bir süreçle karşı karşıya. Bu süreçte tüm siyasi Kürt güçlerinin bir arada durması, birlik olması gerekiyor. Kürt siyasi güçlerin tümü bir araya gelerek Avrupa, NATO, ABD, BM ve tüm dünyaya tek sesle hitap etmeleri, Kürt halkının da talebidir. Kürdistan'daki işgalci tüm devletler kendi aralarında çelişkili olmalarına rağmen söz konusu Kürt halkı ve çıkarları oldu mu birleşiyor. Türkiye, İran, Irak ve Suriye, Kürdistan'ın her parçasında birleşiyor. İşgalci her dört devletin istihbarat yöneticilerin bir araya gelmesi bu yaklaşımın sonucudur. Devlet yöneticileri görüşüyor, askeri yetkililer de aynı zamanda askeri hazırlıklarını yapıyor. Tüm çabaları da Kürt örgüt ve partilerinin anlaşmamasını sağlamaktır.”

İLK HEDEFLERİ PKK’NİN ETKİSİZLEŞTİRİLMESİ

PKK dışındaki tüm partilerin durumuna dikkat çeken Pencewînî, Irak’taki örneği vererek, şöyle anlattı: “Siyasi bir güç, Bağdat'ta gidiyor ve diğer partinin aleyhine görüşmede bulunuyor, karşı planlar oluşturuyor. Durum, merkezi hükümetin artık Kürtlerle alay ettiği düzeye ulaştı. Ne Kürtleri dinliyor ne de hesaba katıyor. Bunun temel nedeni de Güney Kürdistan’daki siyasi güçlerin birlik olmaması, parçalı duruş sergilemesi, hatta birbirine karşı plan oluşturmasıdır. Kürt düşmanı güçler, aynı planı Doğu, Batı ve Kuzey Kürdistan’daki Kürt siyasi güçlerine de dayatıyor. Burada önemli olan nokta şudur; PKK, bir çatı örgütü olarak Kuzey ve Rojava'daki siyasi güçleri kontrol ederek Güney Kürdistan'da yaşanan siyasi çelişkilerin bu parçalarda yaşanmasının önüne geçiyor. Bundan dolayı işgalci güçler, başta Erdoğan olmak üzere siyasi, askeri, düşünsel olarak PKK'yi tasfiye etmek ve bölgedeki etkisini kırmak istiyor, bunun için çabalıyor.”

KONJONKTÜR ERDOĞAN’IN ALEYHİNE

Ne dünya siyaseti ne de uluslararası güçlerin çıkarlarının Erdoğan'ın lehine işlediğine işaret eden Pencewînî, Erdoğan'ın işgal siyasetine destek verilmediğini savundu. Kürt siyasetçi Mehmet Emîn Pencewînî, “Birkaç sene içinde Erdoğan'ın Ortadoğu’ya yönelik siyaset ve zihniyetinin tamamen yenilmesini umuyorum. Tüm dünyaya tehdit olan DAİŞ yenilgiye uğratıldığı gibi Erdoğan'ın siyaseti de aynı şekilde ortadan kalkacaktır” dedi.