Pentagon: Çin askeri açıdan ABD’yi geçebilir

ABD Savunma Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin nükleer kapasitesini iki katına çıkarma ve nükleer başlıklı balistik füzeleri arttırmaya çalışmakla suçlarken, askerî açıdan Çin’in Amerikan ordusunu geçebileceği savunuldu.

Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından hazırlanan bir raporda, Çin’in kara, hava ve denizden atılabilen nükleer başlıklı balistik füzelerin de olduğu nükleer silah kapasitesini güçlendirdiği iddia edildi. Raporda, mevcut nükleer silah kapasitesinin 2030 yılına kadar iki katına çıkarılabileceği savunuldu.

Rapora göre, Çin Halk Cumhuriyeti ordusu şimdiden birçok alanda Amerikan ordusunu yakalamış durumda. Bunlar arasında savaş gemisi, kruvazör füzeleri ve hava savunma sistemleri gösterildi.

Raporda, Çin’in elinde 200 nükleer füze başlığı bulunuyor. Ancak bu sayı farklı analistlerce 300 civarında tahmin ediliyordu. Raporda, bu kapasitenin önümüzdeki 10 yılda iki katına çıkacağı savunuluyor.

Çin’in hali hazırda karadan ve denizden nükleer başlıklı balistik füze fırlatma kapasitesinin olduğuna dikkat çekilen raporda, havadan bu tür füzelerin fırlatılabilmesi için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Çin’in 2050’ye kadar askeri açıdan Amerikan ordusunu yakalama ve geçme ihtimalinin olduğuna işaret edilen raporda, bunun ‘Amerikan çıkarları’ ve ‘uluslararası güvenlik düzeni’ açısından ağır sonuçları olacağı da iddia ediliyor.