Pentagon Körfez’e takviye güç gönderecek

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) talebi üzerine Körfez’e takviye güç göndereceklerini açıkladı.

Mark Esper, Haziran ayında İran güçleri tarafından bir Amerikan insansız hava aracının düşürülmesi ve bir İngiliz gemisinin alıkonulmasını hatırlatırken, son olarak 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın iki stratejik petrol tesisine saldırısına dikkat çekti. Esper’e göre bu saldırı “İran saldırganlığının o

ile “İran saldırısının olağanüstü bir tırmanışını temsil ettiğini” ifade etti.

Esper, “Ek bir gerilimin önüne geçmek için Suudi Arabistan, krallığın temel alt yapılarını korumak amacıyla uluslararası destek istedi. Birleşik Arap Emirlikleri de bir destek istedi” dedi.

ABD Savunma Bakanı, her iki ülkenin talebine yanıt olmak için ABD Başkanı Donald Trump’ın “caydırıcı türden ve temel olarak hava kuvvetleri ve füze savunmasına dayalı Amerikan güçleri konuşlandırılmasını onayladığını” belirtti.

Gönderilecek askeri birliklerin sayısı ve ekipmanları tipi konusunda detay verilmedi.

ABD Cuma günü İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları da sertleştirdi. Trump, bu yaptırımların bir ülkeye karşı şimdiye kadar yapılmış en sert yaptırımları olduğunu savundu.