Peru’da belirsiz cumhurbaşkanlığı seçimleri

Peru’da seçmenler bu ülke tarihinin en parçalı cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında. 18 adayın hiçbirinin ilk turda yüzde 10’u geçmesi beklenmiyor.

Perulular bu pazar günü cumhurbaşkanını seçiyor. Son anketlere göre 18 adayın hiçbiri ilk turda yüzde 10’un üzerinde oy elde etmeyecek.

Bunlardan sadece 7’si 6 Haziran’da öngörülen ikinci tura kalabilir. Bu seçimler ülke tarihinin en parçalı seçimleri olarak değerlendiriliyor. İlk kez ikinci tura kalma ihtimali yüksek bu kadar aday var.

2016 yılından beri dört cumhurbaşkanı ve tekrarlanan yolsuzluk skandalları gören Peru’da seçimlere ilgisiz olanların oranı yüzde 28 olarak ifade ediliyor.

Ipsos enstitüsünün anketine göre eski merkez sağcı Yohhy Lescano, solcu antropolog Veronica Mendoza ve liberal ekonomist Hernando de Soto ilk üçte yer alıyor. Ama merkez sağcı eski futbolcu George Forsyth, aşırı sağcı iş adamı Rafael Lopez Aliaga, solcu Pedro Castillo veya popülist sağcı Keiko Fujimori de yarışta kalabilir.

Analistlere göre seçimlerden çıkacak en kötü senaryo “siyasetin parçalanma ve kutuplaşma” olabilir.

Ülkedeki 25 milyon seçmen cumhurbaşkanının yanısıra parlamentodaki 130 sandalyeyi de yenileyecek. Parlamento son yıllarda kurumsal çok sayıda krizin kökeninde yer alıyor. En son Kasım 2020’de yaşanmış ve bir haftada üç cumhurbaşkanı belirlenmesine yol açmıştı.

Bunlardan Martin Vizcarra rüşvet suçlaması artından “ahlaki olarak yönetecek kapasitede” olmadığı için görevden alınarak yerine, muhalefet vekili ve parlamento başkanı Manuel Merino getirildi. Merino, sokakların baskısı sonucu beş gün sonra istifa etmek zorunda kalmış, yerine uzlaşmacı milletvekili Francisco Sagasti seçilmişti.

Öte yandan 18 cumhurbaşkanı adayının 6’sına seçim kampanyası sırasında koronavirüs bulaştı.