Peru’daki başkanlık seçimlerinde belirsizlik sürüyor

Peru’da 6 Haziran’da yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçları hala belli olmadı. Seçim kurulu, oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Peru’da yapılan seçimin sonuçları hala netleşmedi. Seçim kurulu, protestolar ve her iki başkan adayının taraftarlarının tepkisi ardından oyların yeniden seçilmesi kararlaştırılmıştı.

Hakim Victor Raul Rodriguez Ulusal Seçim Heyeti’ne yemin ederek cumartesi günü dahil oldu. Böylece birkaç gün önce bir heyet üyesinin istifa etmesi ile girilen çıkmazdan çıkılması da planlanıyor.

Ulusal Seçim Heyeti, yeni görevlendirme ile birlikte seçim sonuçlarına ilişkin itirazları da göz önünde bulundurarak, sonuçları açıklama sürecini yeniden başlatmış oluyor.

Solun adayı Pedro Castillo açıklanan seçim sonuçlarına göre, rakibi Keiko Fujimori’den 44 bin daha fazla oy alarak önde görünüyor.

Fujimori taraftarlarının evinin önünde yaptığı protestolara ilişkin açıklama yapan ulusal Seçim Heyeti başkanı Jorge Luis Salas, “Seçim hukuk süreci felç bir şekilde kalamaz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Ulusal Seçim Kurulu başkanı Piero Corvetto ise Lima’da fiziki şiddete maruz kaldığını açıkladı.

Ülke genelinde her iki aday için protesto eylemleri de devam etti.

Solcu adayın taraftarları, “Castillo koltuğa, Fujimori cezaevine” pankartları taşırken, Fujimori taraftarları ise, “Biz Perulular yeni seçimler istiyoruz” sloganları attı.

Ancak şu anda gündem Fujimori’nin Ulusal Seçim Heyeti’nde görevli hukukçulara rüşvet teklif etmesinin ses kaydının basına yansımasıyla birlikte daha da vahim bir hal aldı.

Peru’nun 1990-2000 yılları arasında görev yapmış olan ve şu anda yolsuzluk ve insanlığa karşı suçlardan dolayı 25 yıl hapis cezasını çeken eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin kızı için cezaevinden 17 kez telefon açtığı da belirtiliyor.

Fujimori’nin kızı Keiko için eski taraftarlarından komutan Pedro Rejas’ı arayarak, avukat Guillermo Sendon’a Ulusal Seçim Kurulu’nda görev yapan hakimlerin hesabına 3 milyon dolar yatırmasını istiyor.

Fujimori’nin cezaevinden yaptığı telefon görüşmesinin kaydedilmesi ve kamuoyu ile paylaşılması da Keiko Fujimori için ciddi bir problem.

Keiko Fujimori ise kara para aklamaktan 30 yıl hapis cezasına çarptırılmak ile karşı karşıya. Devlet başkanı olarak seçilmesi hukuki süreçten kurtulabilmesi için en pratik yöntemdi.