Peru’nun ilk köylü Cumhurbaşkanı’ndan yeni anayasa sözü

Peru’nun ilk köylü Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, yemin töreninde yeni anayasa yapma ve yolsuzlukla mücadele sözü verdi.

Castillo parlamentodaki yemin töreninde “Tanrı’nın, ailemin, köylülerin, yerli halkların, balıkçıların, doktorların, çocukların, gençlerin önünde cumhurbaşkanlığı görevimi yerine getireceğime yemin ediyorum” dedi.

Castillo, “Peru halklarının önünde yolsuz olmayan bir ülke için ve yeni bir anayasa için yemin ediyorum” diye ekledi.

Pedro Castillo daha sonra, parlamentonun merkez sağcı muhalefet partisinden yeni başkanı Maria del Carmen Alva’nın elinden iki tonlu atkıyı aldı.

Yemin töreni 33 milyon nüfuslu ülkenin iki yüzüncü bağımsızlık yıldönümüne denk getirildi. Cuma gününe kadar etkinlikler programlandı.

İspanya Kralı VI. Felipe, bölgenin yedi cumhurbaşkanı, ABD Eğitim Bakanı Miguel Cardona ve Bolivya Eski Cumhurbaşkanı Evo Morales de törene katıldı.

51 yaşındaki eski sendikacı Pedro Castillo, mesleki kariyerine ülkenin kuzeyindeki bir köyde öğretmen olarak başladı.  

Castillo, 6 Haziran’daki seçimlerin ikinci turunda kazanmıştı ancak zaferi yaklaşık on gün önce resmi olarak ilan edildi.

Sağcı popülist partinin adayı Keiko Fujimori’nin üst üste itiraz etmesi nedeniyle sonuçların ilanı birkaç hafta gecikti. Fujimori, yeni bir komünist anayasaya karşı kalkan olma sözü verdi.

YABANCI ÜLKE MODELLERİNİ KOPYALAMAYI REDDETTİ

Castillo, cumhurbaşkanı olarak yaptığı ilk konuşmasında “Bu ülke ilk kez bir köylü tarafından yönetilecek” dedi.

Castillo, iş dünyasının “radikal sol” korkusunu yatıştırmak için “Seçim kampanyası boyunca, kamulaştırma yapacağımız söylendi. Bu tamamen yanlış. Biz ekonominin düzene girmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Peru onlarca yıldır aşırıl liberal ekonomik politikalarla yönetiliyor.

Pedro Castillo, cuma günü yaptığı açıklamada Venezuela ve Küba’daki iktidarlara atıfta bulunarak, ne Chavezci ne de komünist olmadığını, yabancı modelleri kopyalama eğilimi dışlamıştı.

FUJIMURİ ANAYASASI DEĞİŞTİRİLECEK

Bununla birlikte 1993’te faşist eski cumhurbaşkanı Alberto Fujimuri tarafından kabul edilmiş anayasanın yerine yeni bir anayasa reform projesini hızlı bir şekilde parlamentoya sunacağını belirten Castillo, mevcut anayasanın piyasa ekonomisini aşırı teşvik ettiği tepkisinde bulunuyor.

Yeni Cumhurbaşkanı, Peru'nun "1993 Anayasasının tutsağı olarak kalmaya mahkum edilemeyeceğini" vurgularken, "Parlamentoya reform için bir yasa tasarısı sunacağız, Parlamento tarafından tartışıldıktan sonra, umarım onaylanacak ve ardından referanduma sunulacaktır” dedi.