Polexit'in temellerini atan karar yürürlüğe girdi

Polonya Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa hukukuna karşı dönüm noktası niteliğindeki kararı yürürlüğe girdi.

 

Polonya Anayasa Mahkemesi'nin Polonya hukukunun Avrupa hukuku üzerindeki üstünlüğünü teyit eden tarihi kararı , Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından dün yürürlüğe girdi.

Polonya milliyetçi popülist hükümetinin açtığı bir davada Perşembe günü yayınlanan karar, Polonya'nın Avrupa Birliği tarafından finanse edilmesini tehdit edebilir ve Polonya'nın AB'den çıkışına yönelik olası bir ilk adım olarak görülüyor. 

Karar, Brüksel ve çoğu Avrupalı ​​lider tarafından eleştirilirken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise AB'yi "üye devletlerin egemenliğinin sınırlarına saygı duymaya" çağırdı.

İktidar partisinin etkisi altındaki anayasa mahkemesi de Avrupa kurumlarına, Polonya yargı sisteminin işleyişine müdahale ederek “yetkilerinin ötesinde hareket etmemeleri”ni istedi.

Popülistler tarafından getirilen adalet sistemi reformları, Brüksel ile önemli bir çekişme noktası oluşturuyor. AB, bunların yargının bağımsızlığını baltaladığını ve demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü tehdit ettiğini düşünürken, Polonya hükümeti bunların adalet sistemindeki yolsuzluğu ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu söylüyor.

Polonya hükümeti, muhalefetin "Polexit" yani Polonya'nın AB'den çıkmasını istediği yönündeki iddialarını reddetti ve kararda belirtilen ilkenin "diğer üye devletlerin mahkemeleri tarafından açıklandığını" iddia etti. Başbakan Mateusz Morawiecki geçen hafta Facebook'ta, “Avrupa Birliği'nde istenmeyen bir misafir değiliz, bu yüzden ikinci kategori ülke olarak muamele görmeyi kabul etmiyoruz” diye yazdı.

Pazar günü on binlerce Polonyalı, tartışmalı kararın ardından ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliğini savunmak için gösteri yaptı. 

Kamuoyu yoklamalarına göre, Polonyalıların yüzde 80'inden fazlası ülkelerinin AB'deki varlığını destekliyor, ancak Varşova ve Brüksel arasındaki ilişkiler, Hukuk ve Adalet'in (PiS) 2015'te iktidara gelmesinden bu yana gerginleşti.