Polonya Amerikan askerlerini kalıcılaştıracak, Rusya tepkili

Rusya’ya karşı korunma güdüsüyle NATO’ya girdikleri bilinen Doğu Avrupa ülkelerinden Polonya’nın Amerikan askerlerini daimi olarak topraklarına istediği iddiaları doğrulandı.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimiyle binlerce Amerikan askerinin ülkesinde kalıcı olarak konuşlandırılması için görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Radio 1’e konuşan Blaszczak, ülkede halen geçici olarak bulunan Amerikan askerlerinin kalıcı olmasını istediklerini kaydetti.

Blaszczak’ın açıklaması öncesinde Onet.pl adlı bir internet haber sitesinde yer alan haberde, Amerikan zırlı birliklerinin Polonya’da konuşlanmasının istendiğini ve bunun karşlığında gerekli altyapı için 2 milyar dolar teklif edildiği iddia edilmişti.

RUSYA TEPKİLİ

Polonya’nın Amerikan askerlerini topraklarında istemesi kararına tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, Amerikan askeri varlığının istikrarsızlığa yol açabileceğini savundu. Peskov, ‘yayılmacı’ olarak nitelendirdiği bu yaklaşımın Rusya’dan da benzer tepki görebileceği uyarısında bulundu.

1999 yılında NATO’ya üye olan Polonya, Rusya’nın tarihte olduğu gibi topraklarını ele geçirme isteği olduğunu savunuyor. Bu iddiadaki birçok eski Varşova Paktı üyesi ülkeler de NATO’ya üye olmuşlardı. 1999’da Polonya ile birlikte Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, 2004 yılında ise Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Bulgaristan ve Slovenya NATO’ya üye olmuşlardı.