Polonya: On binlerce AB yanlısı protestocu sokaklara döküldü

Perşembe günü Anayasa Mahkemesi'nin ulusal hukukun AB'ninkinden üstün olduğuna ilişkin kararını eleştirmek ve Avrupa'ya bağlılıklarını ilan etmek için 130'a yakın şehirde on binlerce kişi gösteri yaptı.

Ülkenin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi'nin Perşembe günü Polonya hukukunun Avrupa Birliği (AB) hukukuna üstünlüğünü onaylamasından bu yana, Polonyayı bir şok dalgası sardı. 

Pazar akşamı on binlerce Polonyalı, Cuma günü Polonya Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa hukukunun önceliğine itiraz ettiği bir kararın ardından ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliğini savunmak için bu Pazar ülke genelinde on binlerce insanı bir araya getiren yaklaşık 130 gösteri düzenlendi.

Polonya yasaları üzerindeki herhangi bir Avrupa kontrolünü reddeden bu karar, Polonya'nın AB'den çıkışına yönelik ilk adımı işaret edebilir.
Polonyalıların muhalefet lideri ve eski Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın çağrısı üzerine harekete geçen kitle, "Polexit" fikrine karşı çıktı.

Pazar günü erken saatlerde yurttaşları "Avrupa Polonya‘sını savunmaya" çağıran Donald Tusk, başkentte Avrupa Birliği bayraklarıyla donanmış büyük  kalabalığa seslenerek, "Varşova'da ve Polonya'daki 100'den fazla kasaba ve köyde on binlerce insan, bu hükümetin anavatanımıza yaptıklarını protesto etmek için geldi" dedi.

Polonya ve diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, komünist rejimin devrilmesinden 15 yıl sonra, 2004 yılında Avrupa Birliği'ne katıldı.

Anketlere göre, Birliğe üyelik hala çok popüler, ancak Varşova ve Brüksel arasındaki ilişkiler, popülist Hukuk ve Adalet partisinin 2015'te iktidara gelmesinden bu yana belirgin şekilde gerginleşti. Çatışmalar özellikle hükümetin istediği ve AB'nin yargının bağımsızlığına zarar vereceğini ve demokratik özgürlüklerde azalmaya yol açacağını düşündüğü yargı sistemi reformlarıyla ilgili.