Polonyalı çiftçiler AB’nin çevre düzenlemelerini protesto ediyor

Binlerce Polonyalı çiftçi AB'nin ekonomiye zarar verdiğini iddia ettikleri çevre düzenlemelerine karşı gösteri düzenleyerek, bir referandum yapılması çağrısında bulundu.

“Kahrolsun Yeşil Anlaşma” pankartı eşliğinde, sarı yelekler giyerek Varşova'nın merkezinde toplanan çiftçiler elma dağıtırken, Polonya bayraklarının yanısıra üzerinde kafatası ve kemikler çizilen pankartlar taşıdı.

Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı, 2050 yılına kadar sıfır net karbon emisyonuna ulaşarak 27 ülkeli bloğu “ilk iklim-nötr kıta” haline getirmeye yönelik iddialı bir taahhütte bulunuyor. Ancak program, fosil yakıt endüstrisi ve tarım sektörünün yanı sıra sağcı ve aşırı sağcı siyasi partilerin de tepkisini çekiyor.

Çiftçi sendikası Solidarity'nin sözcüsü Adrian Wawrzyniak, “Polonya ekonomisine zarar veren Yeşil Anlaşma'nın tüm hükümlerini kabul etmiyoruz” dedi. 

AFP'ye konuşan Wawrzyniak, “Polonya'da cumhurbaşkanı, parlamento ve hükümetin Yeşil Anlaşma'yı reddedip reddetmemesi konusunda bir referandum yapılmasını istiyoruz” dedi.

Göstericilerden bazıları ayrıca gelirlerini kötü etkilediğini söyledikleri Ukrayna'dan yapılan tarım ithalatını ve Polonya'da geçen yılın sonunda iktidara gelen AB yanlısı koalisyon hükümetinin politikalarını da kınadı. 

Solidarity sendikası ile yakın bağları olan sağcı muhalefet partisi Hukuk ve Adalet (PiS) de gösteriye katılacağını açıklamıştı.