Pompeo, Türk yetkililerle görüşmeyecek!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, aralarında Fransa, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da olduğu çok sayıda ülkeyi ziyaret edecek. Pompeo'nun Türkiye ziyaretinde Türk yetkililer ile görüşmeyeceği bildirildi.

Mike Pompeo'nun ziyaretinin nasıl bir sonuç vereceği henüz bilinmiyor. Pompeo, 10 günlük ziyaretinden önce Joe Biden'in seçim zaferini kabul etmedi ve Donald Trump'ın ikinci bir görevi için hazırlandıkları mesajını verdi.

Pompeo'nun ziyaret edeceği ittifak ülkelerinin hepsi Joe Biden'ın ABD'nin seçilmiş başkanı olarak kutladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi uluslararası yöneticileri, Biden'i kutlamak amacıyla acele ettikleri için de eleştirdi.

Fransa ziyaretinin gerilimli geçeceği yorumları yapılıyor. Fransız medyasına göre diplomatik kaynaklar Fransız yetkililerin, Trump sayfasının kapandığı mesajını vereceği ifade ediliyor. Fransa, gelecek hükümet ekibiyle şimdiden ilişkilerini kurdu ve bu ilişkilerin operasyonel olduğu ifade ediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Pompeo'nun önünde Amerikan askerlerinin Afganistan ve Irak'tan hızla çekilmesine karşı çıkacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi günü Mike Pompeo'yu kabul edecek.

Pompeo'nun Fransa'dan sonraki durakları Türkiye, Gürcistan, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olacak.

Pazartesi ve Salı günü Türkiye'de olması beklenen Pompeo'nun gündeminde Ortodoks Kilisesi'nin ruhani şefi İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ile görüşme var. Pompeo, bu görüşme ile ABD'nin "din özgürlüğü" konusundaki "sıkı tutumunu" vurgulayacak.

Mike Pompeo'nun Türk hükümeti yetkilileri ile görüşmesi beklenmiyor. Son günlerde Recep Tayyip Erdoğan ile görüşebileceğine dair söylentiler ortaya atıldı ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yazılı bir açıklama yaparak, "Türk yetkililerle öngörülen buluşmalar yok" dedi.