Puigdemont'tan Katalan tutsaklara 'greve son verin' çağrısı

Katalonya’nın eski Başkanı Carles Puigdemond, cezaevindeki dört bağımsızlıkçı liderin üç hafta önce başlattıkları açlık grevine son vermesini istedi.

Belçika'da sürgündeki Katalonya eski Başkanı Carles Puigdemont, açlık grevcilerine yönelik bir mektup yayınladı.

Pyigdemont’un 2016-2017 yılları arasındaki eski danışmanı Jordi Turull ve bağımsızlıkçı dernek ANC’nin eski başkanı Jordi Sanchez, 1 Aralık’tan bu yana açlık grevindeler. Her iki yönetici, Barselona’nın 60 kilometre kuzeyindeki Lledoners cezaevinde tutuluyor. Açlık grevine, iki gün sonra eski bölgesel bakanlar Josep Rull ve Joaquim Forn da katıldı.

Tümü, Anayasa Mahkemesi’nin yaptıkları başvuruya ilişkin ağır hareket etmesini protesto ediyorlar. Tutsaklara göre Anayasa Mahkemesi, davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmasını geciktirmeye çalışıyor.

Puigdemont ve bir çok eski Katalan yönetici dört tutsaktan açlık grevine son vermelerini istedi.

İspanya Yüksek Mahkemesi Savcısı Kasım ayı başında, bağımsızlıkçı 18 Katalan yöneticiden 12’sine 7 yıldan 25 yıla varan hapis cezaları istemişti. Mevcut durumda 9 yönetici tutuklu bulunuyor.

Katalan yöneticiler, 2017 sonbaharında tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra isyan ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Katalonya’da merkezi yönetimin yasakladığı bağımsızlık referandumu, bütün baskılara ve engellemelere rağmen 1 Ekim 2017’de gerçekleştirilmişti. Polisin sert saldırılarına konu olan referandum ardından 27 Ekim’de Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti.

İspanya hükümeti de bölgesel hükümet ve parlamentoyu feshederek vesayet altına aldı. Bir çok yönetici tutuklandı, bazıları sürgüne gitmek zorunda kaldı. Katalan yöneticiler hakkında açılan davanın duruşmalarının Ocak ayında başlaması bekleniyor.