Putin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmeyi onayladı

ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkmasından bir yıl sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de aynı anlaşmadan çekilme kararını imzaladı.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma 19 Mayıs günü, parlamento üst kanadı Federasyon Konseyi de 2 Haziran günü Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmeyi onaylamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 7 Haziran’da çekilme kararını imzaladı.

AB Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Wendy Sherman 27 Mayıs günü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov’u, ABD’nin anlaşmaya geri dönme niyeti olmadığı konusunda bilgilendirmişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı da Moskova’nın tutumunu değiştirme önerisinde bulunmayacağını bildirmişti.

ABD, Donald Trump yönetimi altında resmi olarak Kasım 2020’de anlaşmadan çekilmişti. ABD, Rusya’nın bazı maddeleri ihlal etmesini gerekçe olarak göstermişti.

Açık Semalar Anlaşması, Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek iddiasıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki'de imzalanmıştı.

Kasım 2000'de Rusya parlamentosu tarafından onaylanmasından sonra 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Anlaşma kapsamında taraf ülke toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştiriliyor. Anlaşma ayrıca teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenileniyor. 2020 yılı sonu itibariyle anlaşmaya 33 ülke taraftı.