Putin, başkanlık için yeniden aday

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart 2024'te Rusya devlet başkanlığı için yeniden aday olmaya karar verdiği bildirildi.

Rus devlet haber ajansları TASS ve Ria Novosti, Putin’in adaylığını cuma günü Kremlin'de düzenlenen bir törene katılanlara dayandırdı.

Ukrayna'da görevli bir Rus askeri olan Artyom Zhoga, “Vatan Kahramanları Günü” dolayısıyla düzenlenen törende Rusya Devlet Başkanı'na bu soruyu yöneltti.

Zhoga, TASS ve Ria Novosti ajanslarına verdiği demeçte Vladimir Putin'in olumlu yanıt verdiğini söyledi.

2000 yılında iktidara gelen Vladimir Putin, 2020'de Covid salgınının zirve yaptığı bir dönemde tartışmalı bir anayasa reformunu kabul ettirerek, 2036 yılına kadar Kremlin’de kalmasının yolunu açtı.

Neredeyse tüm önemli rakipleri hapse atıldığı ya da sürgüne zorlandığı için Putin'in önünde durabilecek rakip kalmamış görünüyor.

Rusya Seçim Komisyonu da cuma günü yaptığı açıklamada bir sonraki başkanlık seçimini 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında üç güne yaymaya karar verdiğini duyurdu.

Kremlin'i eleştirenlere göre bu yeni düzenleme seçim hilesi riskini arttırıyor. Gözlemciler ve muhalifler Rusya'daki seçimlerin ciddi usulsüzlüklerle gölgelendiğini ve bağımsız adayların şansının olmadığını iddia ediyor.