Putin: DAİŞ Orta Asya’ya yayılmak istiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, DAİŞ çetelerinin Afganistan’da 2 bin elemanının olduğunu ve Orta Asya’ya yayılmak istediğini belirtti.

Bağımsız Devletler Topluluğu’nun sanal zirvesinde bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Afganistan’da DAİŞ, El Kaide ve Özbekistan İslami Hareketi dahil olmak üzere çok sayıda “aşırılıkçı ve terörist” grubun aktif olduğunu belirtti.

Putin, “Elimizdeki bilgilere göre, IŞİD savaşçılarının sayısı 2 bin civarında. Liderleri, etnik-mezhepsel çatışmaları ve dini nefreti körükleyerek Orta Asya ve Rus bölgelerindeki ülkelerde nüfuzlarını genişletme planları hazırlıyorlar” dedi.

Afganistan’da DAİŞ çeteleri, Taliban rejimine karşı da bir dizi saldırıyı üstlendi. Rusya, tüm bölgenin bu saldırılar nedeniyle istikrarsızlaşabileceği endişesini dile getiriyor.

Putin hafta içerisinde de Suriye ve Irak’tan Afganistan’a taşınan çetelere ilişkin kaygılarını ifade etmişti. Moskova Taliban’ı da “aşırılıkçı bir örgüt” olarak değerlendiriyor ancak bununla birlikte uzun yıllardır Taliban ile ilişkilere de sahip.