Putin'den nükleer sözleşme News Start'ı bir yıl uzatma önerisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile Rusya arasındaki nükleer sözleşme New Start'ı şartsız bir yıl uzatma önerisinde bulundu.

Putin, Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, "Bir önerim var" diyerek, "tüm parametrelerin ele alınacağı görüşmelerde bulunma olasılığına sahip olmak için mevcut anlaşmayı şartsız bir şekilde en az bir yıl uzatmayı" önerdi.

New Start anlaşması 2021 yılının başında sona eriyor. Putin'in önerisinden önce ABD yönetimi de sözleşmeyi uzatmak için öneride bulunmuştu.

ABD, Salı günü yaptığı açıklamada New Start'ın uzatılması için Moskova ile üst düzeyde bir prensip anlaşması yapıldığını duyurmuştu.

Bir gün sonra bu açıklamaya yanıt veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, "Rusya ve ABD nükleer silahların durdurulması konusunda bir anlaşmaya varmadı" demişti. Riabkov, böyle bir "askıya almanın kabul edilemez" olduğunu belirtmişti.

Stratejik silahların azaltılmasına ilişkin çift taraflı anlaşmaların bir parçası olan “New START” 2010 yılında imzalanmıştı. Anlaşmalar, ABD ve Rus nükleer silahlarının, Soğuk Savaş dönemi seviyesinin altında tutulmasını sağlıyor. Diğer bir ifadeyle konuşlandırılan stratejik nükleer fırlatıcı sayısı 700 ile sınırlandırılırken, bu fırlatıcılar üzerindeki nükleer başlık sayısı ise 1550 ile sınırlandırılıyor.

Çift taraflı nükleer anlaşma New Start, bu konuda yürürlükteki son anlaşma olarak önem kazanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, diğer üç nükleer anlaşmadan çekilmişti: İran ile nükleer anlaşma, orta menzilli nükleer silah sözleşmesi (INF) ve Açık Semalar Anlaşması.

New Start'ın da yenilenmemesi halinde nükleer silahlanma yarışının daha tehlikeli bir boyuta ulaşmasından endişe ediliyor.