Putin’den ‘Ukrayna’ koşulları: Dört bölgeden çekil, NATO’dan vazgeç!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin hak iddia ettiği dört bölgeden çekilmesi ve Kiev'in NATO'ya katılmaktan vazgeçmesi halinde Ukrayna ile müzakere edebileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkililerine konuşan Putin, Ukrayna’yı Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinden askerlerini çekmesini istedi. Putin, “Askerlerini etkili bir şekilde geri çekmeye başlar başlamaz ve NATO'ya katılma planlarından vazgeçtiğini bildirir bildirmez, derhal, tam bu dakikada, ateşkes ve müzakerelerin başlaması için emir vereceğiz" dedi.

Bu talepler, amacının toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak olduğunu belirten Ukrayna'nın teslim olması için fiili bir talep olarak değerlendirildi. 

Putin, 2014 yılında Kırım'ın ilhakına ek olarak Eylül 2022'de Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki dört bölgenin ilhakını ilan etmişti. 

Vladimir Putin, Moskova'nın sadece bir kısmını işgal etmesine rağmen Ukrayna'nın tüm bu bölgeleri Rusya'ya devretmesi gerektiğini savundu. 

Rusya Devlet Başkankı Putin ayrıca Ukrayna'nın girişimiyle 15 ve 16 Haziran'da İsviçre'de yapılması planlanan ve Rusya'nın dışlandığı barış zirvesine de tepki göstererek, bunu "herkesin dikkatini çatışmanın gerçek suçluları olan Batı ve Kiev'deki yetkililerden başka yöne çekmeye yönelik bir oyun" olarak değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı, "Bu bağlamda, Rusya'nın katılımı olmadan ve bizimle dürüst ve sorumlu bir diyalog kurulmadan Ukrayna'da ve genel olarak Avrupa'nın güvenliği için barışçıl bir çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulamak isterim" diye ısrar etti.