Putin, iki yeni nükleer denizaltının açılışını yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus filosuna katılacak iki yeni nükleer denizaltının açılışını yaparak ülkesinin "deniz gücünü arttırmaya" devam edeceğini belirtti.

Her biri yaklaşık altı yıldır yapım aşamasında olan "Krasnoyarsk" ve "İmparator Alexander III", Rus nükleer denizaltılarının dördüncü neslini temsil ediyor. Bu denizaltılar, Uzak Doğu'da konuşlu Pasifik Filosuna katılacak.

Kuzeybatıdaki Arkhangelsk yakınlarındaki Severodvinsk'te düzenlenen bayrak çekme töreninde konuşan Putin, "Kendi sınıflarında rakipsiz olan bu müthiş füze taşıyan gemiler donanmamızın hizmetine giriyor" dedi.

Rusya'nın neredeyse iki yıldır Ukrayna’ya savaş açtığı ve Batı'dan gelen benzeri görülmemiş bir yaptırım dalgasının hedefi olduğu bir dönemde bu açıklamayı yapan Putin, "Rusya'nın deniz gücünü arttırma çalışmaları şüphesiz devam edecek" diye ekledi.

Putin, Rusya'nın "Kuzey Kutbu, Uzak Doğu, Karadeniz, Baltık Denizi ve Hazar Denizi'ndeki" deniz varlığını güçlendirme sözü verdi.

Rusya Devlet Başkanı'na göre, şu anda Rus tersanelerinde çeşitli sınıflarda sekiz nükleer denizaltı daha üretiliyor.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik 2022’deki savaşının başlamasından bu yana ordusunu daha da güçlendirmeye başladı.

Ekim ayında Parlamento askeri harcamaların arttırılmasını onayladı ve Aralık ayı başında Putin Rus askerlerinin sayısının yüzde 15 arttırılması emrini verdi.