Putin’in partisi Moskova’da geriledi

Rusya’da iktidar partisi Moskova şehir meclisi seçimlerinde sandalyelerinin üçte birini kaybetti, ancak çoğunluğu elinde bulundurmaya devam ediyor.

Moskovalılar Pazar günü yerel ve bölgesel seçimler için sandık başına gitti. RIA ajansına göre iktidar partisi şehir meclisindeki 45 sandalyenin 26’sını alarak çoğunluğu korudu. Daha önce 38 sandalyeyi kontrolünde bulunduran iktidar partisi Birleşik Rusya, ağır bir kayıp yaşamış oldu.

Moskova seçimleri, çok sayıda muhalif adayın dışlanması ve bu yaz çok sayıda protesto eylemleri nedeniyle tartışmalı seçimler olarak değerlendiriliyordu.

Adaylığı reddedilenler arasında muhalif Aleksey Navalni de bulunuyordu. Navalni’nin sempatizanları, iktidarın bilinçli olarak Navalni seçim dışı bıraktığını düşünüyor.

Genel seçimlere iki yıl kalırken, Navalni Moskova yerel seçimlerinin “Birleşik Rusya” partisine karşı mücadelenin ilk aşaması olarak değerlendiriyordu. İktidar partisi, seçmen desteği konusunda son on yılın en düşük seviyesinde. Bunda özellikle emeklilik yaşının yükseltilmesi ve gelirde belirgin düşüşe karşı tepkilerin etkili olduğu düşünülüyor.

2014’teki Moskova seçimlerinde Birleşik Rusya, 28 sandalye kazanırken buna desteklediği bağımsız 10 aday da eklenmişti.

Komünist Parti de Moskova seçimlerinde net bir ilerleme kaydederek, 5 olan sandalye sayısını 13’e yükseltti.

Liberal muhalif Iabloko partisi ve Adil Rusya partisi üçer sandalye kazandı.