Putin INF’yi resmen askıya aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile Soğuk Savaş sırasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) resmen askıya aldı.

Kremlin Sarayı tarafından yayınlanan kararnameye göre, Moskova INF’ye katılımını askıya aldı. Kararnamede, ABD anlaşmadan doğan zorunluluklarını durdurduğu sürece Rusya’nın katılımının da olmayacağı belirtildi. Putin’in kararnameyi imzalamasıyla birlikte, karar uygulamaya geçmiş oldu.

ABD ile Rusya arasında 1987 yılında Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması imzalanmıştı.

ABD, Rusya’yı yasaklı füze geliştirerek anlaşmayı ihlal etmekle suçlamış ve anlaşmadan çekilmişti. Moskova da bu suçlamaları “hayali” olarak değerlendirerek, anlaşmayı askıya aldıkların açıklamıştı. 

25 Şubat günü bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, silahlanmanın denetlenmesi konusunda uluslararası sistemin temel unsurlarını çökmekte olduğunu belirterek, INF’yi korumaya çağırmıştı.

Cenevre’de BM’nin silahsızlanma konferansında konuşan Guterres, “Açık olacağım. Silahların kontrolünde uluslararası mimarinin temel unsurları çöküyor” diye uyarmıştı.

Uluslararası güvenlik alanında mevcut karmaşık ortamda silah kontrolüne ilişkin yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu ifade eden Guterres, ABD’nin artık diplomasi ile değil, yeni silahlar geliştirerek ve biriktirerek “güvenlik” arayışında olduğu eleştirisinde bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri, “Nükleer silahlar konusunda durum özellikle tehlikeli” diye eklemişti.