Putin, savaşta kullanmak için kanibal katile af çıkardı

Rusya'da yaşayan ve 2010 yılında satanist ve kanibal cinayetlerinden 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Nikolay Ogolobiak, Kasım ayı başında Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından affedildi.

Rus basını, Ogolobiak'ın affedilmesini Ukrayna'da savaşmaya gönüllü mahkumların affedilmesine yönelik bir politikanın bir parçası olarak değerlendirdi.

Yaroslavl bölgesinde yaşayan Ogolobiak, 2010 yılında gerçekleşen olayda şoke edici cinayetler işlemekten hüküm giymiş ve bu cinayetler tüm ülkeyi dehşete düşürmüştü.

Rusya'da bu tür affa ilişkin çekingen de olsa tartışmalar başladı ancak Kremlin, Ukrayna'da savaşmaya kabul eden mahkumları affetme politikasını sürdüreceğini açıkladı.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, af kararlarının belirli koşullara bağlı olduğunu belirterek, "Bu politikada herhangi bir revizyon olmadığını" vurguladı.

Olayın ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus ordusunun savaşta kayıpları telafi etmek için tutukluları kullanmasını eleştirdi.

Özellikle, af kararlarının mahkumların ailelerine bildirilmemesi, Rusya'da tepkilere neden oldu.

Nikolai Ogolobiak'ın yanı sıra, diğer eski hükümlülerin de affedilmesi ve bunların arasında gazeteci Anna Politkovskaya'nın öldürülmesinde suç ortağı olduğu iddia edilen kişilerin bulunması, Rusya'da bu affa karşı çekincelerin artmasına neden oldu.