Putin Ukrayna'da ateşkes müzakerelerine açık!

Amerikan gazetesi New York Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da ateşkes için müzakerelere açık olduğunu yazdı.

Amerikan gazetesine göre Vladimir Putin, isim eylül ayından bu yana Ukrayna'nın doğu ve güneyinde bin kilometreyi aşan cephe hattındaki çatışmaları donduracak bir ateşkese açık olduğunu belirtiyor.

NY Times bu iddiasını, Kremlin'e yakın iki eski üst düzey Rus yetkili ile Vladimir Putin'in elçilerinden mesajı alan Amerikalı ve uluslararası yetkililere dayandırıyor.

Bu yetkililere göre Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'daki çatışmaların sona erdirilmesi için uygun bir zamanın geldiğini düşünüyor. Haberde gerekçeler şöyle sıralanıyor: Giderek çıkmaza giren bir çatışma, Rus cephesinde hayal kırıklığı yaratan bir operasyon, Batı'nın azalan desteği ve ekim ayından bu yana İsrail ile Hamas arasındaki savaşın dikkatleri dağıtması.

ABD'li yetkililere göre Vladimir Putin bir yıl önce, 2022 sonbaharında da ateşkes yönünde sinyaller vermişti. Dış dünyaya duyurulmayan bu gizli teklif, Ukrayna'nın ülkenin kuzeydoğusunda zaferle sonuçlanan karşı saldırısının hemen ardından gelmişti.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, "O dönemde Putin ele geçirilen topraklardan memnun olduğunu ve ateşkese hazır olduğunu belirtmişti" dedi.

Ancak NY Times'a konuşan eski Rus yetkililere göre, askeri birlikler savaş alanında yeniden ivme kazanırsa Vladimir Putin fikrini değiştirebilir.

Ateşkes şu anda olası görünse de, bu aynı zamanda Volodimir Zelenskiy'in çatışmaları durdurma isteğine de bağlı olacak.

Ukrayna Devlet Başkanı şu ana kadar Vladimir Putin iktidarda olduğu sürece Ruslarla herhangi bir müzakereyi reddedecekleri yönünde mesajlar verdi.

Kasım 2022'de ABD'nin Zelenskiy'i müzakere masasına oturmaya ikna etmeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı bildirildi.

Rusya, Kiev'i ele geçirmek ve mevcut hükümeti birkaç gün içinde devirmek amacıyla 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya savaş başlatmıştı. Ancak savaşın sürmesi ve karşılaştığı direniş ardından Kremlin, işgal hedeflerini küçültmek zorunda bıraktı.

O zamandan bu yana Rusya Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak etti, ancak bu bölgeler üzerinde hiçbir zaman tam kontrol sağlamadı. Aralık ayı başında Moskova, Mart 2024'te yapılacak olan Rusya başkanlık seçimlerinin ilhak edilen bu dört bölgede de yapılacağını duyurdu.

New York Times'ın aktardığı Rus yetkililere göre Vladimir Putin "mevcut pozisyonlarda durmaya gerçekten hazır" ancak çatışmalar gerçekten duracak olursa "bir metre bile geri adım atmayacak."