Pyongyang'daki Kore zirvesi sürüyor

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki görüşmeler ikinci gününde devam ediyor. Tarafların önemli kararlara imza attıkları bildirildi.

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong-un ile bu yılki 3. görüşmesi için Salı günü Pyongyang'a gitti. Moon, bu ziyaret sonucu son 11 yılda Kuzey Kore'ye giden ilk Güney Kore lideri oldu.

Moon'a 21 Eylül'e kadar sürecek resmi ziyaretinde Samsung, LG ve Hyundai Moto gibi teknoloji devlerinin üst düzey isimleri de eşlik ediyor. 

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, zirvenin ikinci gününde yaptığı açıklamada, Kim Jong-un'un uluslararası uzmanların da gözetiminde, bir füze motoru test istasyonunu ve füze fırlatma rampasını sökerek kalıcı olarak ortadan kaldırmayı kabul ettiğini söyledi.

Güney Kore lideri, Kuzey Kore’nin ABD’nin gerekli karşılıkları vermesi halinde, ana Nyongbyon nükleer kompleksini kalıcı olarak sökmenin de arasında bulunduğu daha ileri adımlar atmak istediğini de ekledi.

Moon ve Kim, Pyongyang’daki zirve görüşmelerinin ikinci gününün sonunda bir de ortak bildiri imzaladı. İki lider, iki ülke sınırında yer alan bir köyde mayınların kaldırılması kararı aldı. Kim, yakın gelecekte Güney Kore’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Moon ve Kim, 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon, 27 Nisan'daki görüşmede Kim'in isteği üzerine Kim'le el ele tutuşup önce sınırın Kuzey Kore tarafına geçmiş, ardından Güney Kore tarafına geri dönmüştü.

İki lider, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs'ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Kuzey Kore'ye ayak basan son Güney Kore liderleri, 2000 yılında Kim Dae-jung ve 2007 yılında Roh Moo-hyun olmuştu.