Rapor: Dünya en uzun ‘demokrasi resesyonuna’ girdi!

Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü (IDEA International), 2023'ün demokrasilerin ilerleme kaydetmekten ziyade üst üste gerilediği altıncı yıl olduğunu belirtti.

IDEA International tarafından 2 Kasım'da yayınlanan rapor, dünyadaki ülkelerin neredeyse yarısının demokratik sistemlerinde bir gerileme yaşadığını gösteriyor.

Raporun yazarlarından Michael Runey, "Bu, ilerlemekte olandan daha fazla demokrasinin gerilemekte olduğunu gördüğümüz üst üste altıncı yıldır" diyor.

Runey, bu eğilimin IDEA’nın veri toplamaya başladığı 1975 yılından bu yana kuruluşun gözlemlediği en uzun "demokratik durgunluğu" temsil ettiğini kaydetti.

Dünyadaki ülkelerin çoğunu kapsayan düşünce kuruluşu, bu raporları hazırlamak ve dünyadaki demokrasilerin durumunu değerlendirmek için sivil özgürlükler, yargı bağımsızlığı ve siyasi katılım gibi bir dizi demokratik göstergeyi kullanıyor.

Rapora göre, "demokrasinin temelleri dünya genelinde zayıflıyor" ve "kusurlu seçimlerden kısıtlı haklara kadar uzanan" sorunlar yaşanıyor.

Ankete katılan 173 ülkeden 85'i "son beş yılda demokratik performansın en az bir temel göstergesinde" kötü performans gösterdi.

Rapor, temsiliyet açısından, özellikle seçimler ve parlamentoların düzgün işleyişi alanında ve aynı zamanda ülkelerin yargı sistemlerinin bağımsızlığı da dahil olmak üzere hukukun üstünlüğü ilkesinde "kayda değer bir düşüşe" işaret ediyor.

Michael Runey, "Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'nın tarihsel olarak başarılı demokrasilerinde de bir gerileme görüyoruz" diyor.

Demokratik sistemlerde küresel düzeyde yaşanan bu gerileme dalgası, diğer göstergelerin yanı sıra, Afrika kıtasındaki darbelerle de örneklendiriliyor.

Raporun yazarları, haklar kategorisinde, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünün, küresel düzeyde önemli olmamakla birlikte, çeşitli düşüşler gösterdiğine işaret ediyor.

Rapora göre, hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda, "uzun yıllar süren durağan yolsuzluk seviyelerinin ardından" iyileşmeler oldu.

Orta Avrupa ve Afrika kıtası gibi "dünyanın dört bir yanındaki münferit ülkelerde umut işaretleri görüyoruz" denilen raporda "Ancak genel olarak tablo çok olumsuz olmaya devam ediyor" vurgusu yapılıyor.