Reisi ABD’yi suçladı, ‘ateşkes’ çağrısı yaptı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Gazze için Tahran’ı ziyaret ederken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrası ortak bir basın açıklaması yapıldı.

REİSİ, ABD’Yİ SUÇLADI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'yi İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı "öldürmeye ve zalimce eylemlerde bulunmaya" "teşvik etmekle" suçladı. Reisi bir kez daha Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısında bulundu.

Risi, Sudani ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "bombardımanın bir an önce durması, derhal ateşkes ilan edilmesi ve mazlum ve onurlu Gazze halkına yardım ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, "İnsanlığa karşı işlenen bu korkunç suçlar, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin desteğiyle Siyonist rejim tarafından gerçekleştirilen bir soykırımdır" suçlamasında bulundu.

Reisi, "Amerika'nın Siyonist rejime yaptığı yardımlar, onu Filistin halkına karşı acımasız eylemler gerçekleştirmeye ve öldürmeye teşvik etmektedir. Amerikalıların Gazze'ye yardım etmeye çalıştıkları iddiası, eylemleriyle uyumlu olmayan sahte bir vaattir" diye konuştu.

BLINKEN ANKARA’DA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise İsrail, Ürdün, Batı Şeria, Güney Kıbrıs ve Irak'ı kapsayan Ortadoğu ziyareti çerçevesinde Ankara’da bulunuyor.  Blinken Ankara’da ilk olarak Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.