Rheinmetall’in merkez toplantısında sivil itaatsizlik eylemi!

Erdoğan rejimiyle işbirliği yapan Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall’in Berlin’de hissedarlarıyla yaptığı toplantıda bir grup savaş karşıtı aktivist sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devi Rheinmetall, her yıl Mayıs ayının sonunda hissedarlarıyla başkent Berlin’de yıllık toplantısını gerçekleştiriyor.

Savaş ve silah sanayisinin sermayedarlarını biraya getiren merkezi toplantı, sayıları 50’yi bulan aktivist bir grubun sivil itaatsizlik eylemine sahne oldu.

Müdahaleci Sol (Interventionistische Linke) isimli grubun çağrısıyla gerçekleşen eylemde sahneye çıkan aktivistler “Rheinmetall silahsızlanmalı” çağrısında bulundular.

KRİTİK TOPLANTIYI BÖLDÜLER!

Silahlanma karşıtı dev bir pankart açan aktivistler “Alman silahları, Alman parası İran, Suriye, Irak ve Türkiye’de öldürüyor”, “Rheinmetall’in işlerinde her türlü pislik var” sloganlarını attılar. Güvenlik elamanları ve kalabalık bir polisi ekibi tarafından zorla dışarı çıkartılan aktivistlerden bazıları şiddete maruz kaldı.

Toplantının yapıldığı Maritim Hotel’in dışında ise kalabalık bir grup Rheinmetall karşıtı protesto eylemi gerçekleştirdi. Polislerin saldırısına maraz kalan bazı göstericiler kısa süreliğine gözaltına alınırken, her iki sivil itaatsizlik eyleminden dolayı Rheinmetall yöneticilerinin hissedarlarıyla yaptıkları kritik toplantıda yaklaşık bir saat gecikme yaşandı.

Gösterileri organize eden gruplar ise sosyal medya hesaplarında “Kısa süreliğine de olsa insanların ölümüne yol açacak kararların alınmasını geciktirdik” açıklamasında bulundular. Alman savaş karşıtları ile barış aktivistleri her yıl “Dünyadaki savaşlar burada başlıyor” diyerek Rheinmetall’in merkez toplantısı sırasında protesto gösterileri gerçekleştiriyor.

Savaş karşıtlarının amacı proteste ve sivil itaatsizlik eylemleriyle toplantıyı rahatsız etmek ve kararlar alınmaması sağlanmak. Bu yüzden “Rheinmetall silahsızlanmalı” adı altında bir araya gelen gruplar “Eğer mevzubahis insanların ölümüne neden olacak silah ticaretiyse, bizden size rahat yok” görüşünü dile getiriyorlar.

Almanya’nın silah devi Rheinmetall, son olarak Federal Alman Hükümeti’nin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da modernize edilmişti.