RSF İsrail-Hamas savaşında öldürülen gazeteciler için UCM’ye başvurdu

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) İsrail-Hamas savaşında gazetecilere karşı işlenen "savaş suçları" nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurdu.

RSF çarşamba günü yaptığı açıklamada, Filistin Toprakları ve İsrail'de "gazetecilere karşı işlenen savaş suçları" ile ilgili olarak UCM şikayette bulunduğunu duyurdu.

RSF, “31 Ekim 2023 tarihinde UCM savcılığına bir savaş suçları şikâyetinde bulunmuştur. Şikayette, 7 Ekim'den bu yana öldürülen dokuz gazeteci ve görev sırasında yaralanan iki gazetecinin durumları ayrıntılarıyla anlatılıyor” dedi.

Şikâyet, İsrail'in Gazze'deki sivil bölgelere yönelik bombardımanlarında öldürülen 8 Filistinli gazeteci ve 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail’e saldırısını haberleştirirken öldürülen bir İsrailli gazeteci ile ilgili.

Başvuruda ayrıca "Gazze'de 50'den fazla medya kuruluşunun binalarının kasıtlı olarak tamamen ya da kısmen tahrip edildiğine” de vurgu yapılıyor.

Açıklamada, "Özellikle Gazze'de gazetecilere karşı işlenen uluslararası suçların boyutu, ciddiyeti ve tekrarı, UCM savcısı tarafından öncelikli bir soruşturma yürütülmesini gerektirmektedir. Biz 2018'den bu yana bu yönde çağrıda bulunuyoruz. Yaşanan trajik olaylar bu çağrının ne kadar acil olduğunu gösteriyor" denildi.

Devletler, BM Güvenlik Konseyi ya da Savcının kendisi tarafından yapılan harekete geçirilebiliyor. UCM’nin RSF’nin şu duyurusunu ele alma yükümlülüğü bulunmuyor.

RSF'ye göre, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana 34 gazeteci öldürüldü ve bunların en az 12’si görevleri sırasında öldürüldü (10’u Gazze'de, biri İsrail'de ve biri Lübnan'da).

Lübnan UCM'ye taraf bir ülke olmadığı için, "RSF bu davaları diğer yetkili yargı mercilerine götürme olasılıklarını” inceliyor.

Pazartesi bir açıklama yapan ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim'den bu yana 26'sı Filistinli, 4’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere en az 31 gazetecinin öldürüldüğünü bildirmişti.