Rus vekiller tartışmalı emeklik yasasını onayladı

Rus vekiller, emeklilik yaşını esneten tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

Rusya’da uzun yıllar bir tabu olan emeklilik yaşına ilişkin reform, son aylarda çok sayıda protesto eylemine konu oldu.

Parlamento alt kanadı Duma’da incelenen yasa tasarıya ilişkin oylamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerdiği tüm düzenlemelere onay verildi. Tasarının son hali de onaylandıktan sonra senatörler ve Putin’on onayından geçmesi gerekiyor.

Putin, tepkilerin artması ve popülaritesi düşmesi ardından emeklilik yaşının kadınlar için 55’ten 60’a yükseltilmesine onay vermişti. Ana tasarıda kadınların emeklilik yaşının 63’ü çıkarılması isteniyordu. Erekler için emeklilik yaşı da mevcut durumdaki 60’tan 65’e çıkarılması öngörülüyor.

Vekiller, Putin’in önerdiği başka tedbirleri de onayladı. Bunlar arasında çok çocuklu ailelerde annelerin tam emeklilikten yararlanması, madenci gibi bazı mesleklerde avantajların korunması ve emeklilik yaşına yakın işçileri işten çıkaran şirketlere cezai yaptırımların uygulanması da yer alıyor.

Tasarıya karşı çıkanlar başta erkekler olmak üzere Rusların çoğunun, emeklilikten yararlanamayacağını düşünüyor. Zira Rusya’da erkekler için ortalama ömür 66 olarak biliniyor.

Emeklilik reformuna karşı Komünist Parti’nin çağrısıyla çok sayıda protesto eylemi gerçekleşmişti.