Rusya çekiliyor mu, güç mü yığıyor?

Rusya resmi açıklamalarında Ukrayna sınırındaki güçlerini çekmeye başladığını belirtirken, Ukrayna ve ABD tersini söylüyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya’nın Ukrayna sınırına 149 bin askeri yığdığını iddia etti.

Reznikov, “Kara kuvvetleri dahil Rus askeri birliklerinin sayısının 129.000 olduğunu gözlemliyoruz. Buna deniz ve hava bileşeni de eklendiğinde sayı 149 bine ulaşıyor” dedi.

Bakan Reznikov, Kiev’in kendi savunmasını güçlendirdiğini ancak ülkenin doğusundaki bağımsızlıkçı bölgeler veya Rusya’ya bağlanan Kırım’a karşı operasyon yapma niyetinde olmadığını savundu.

Bu açıklamadan sonra, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bombardıman gerçekleştiği bildirildi. Taraflar birbirini suçladı.

Ukraynalı yetkililer Rusya yanlısı Donbass bölgesindeki silahlı güçlerin gece boyunca 20 ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini belirtirken, Donbass yetkilileri ise Ukrayna ordusunun 27 kez atış yaptığını bildirdi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Donbass’ta yaşananlar çok endişe verici ve potansiyel olarak çok tehlikeli” dedi.

Rusya ayrıca, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gözetiminde stratejik güçlerinin bir tatbikat yapacağını duyurdu. Bu tatbikatta özellikle balistik füzeler ve seyir füzelerinin kullanılması bekleniyor.

Tüm bu gelişmeler Rusya’nın sınırdaki askeri birliklerini çekmeye başladıkları yönünde yaptığı açıklamalardan sonrasına denk geldi.

Bunun gerçek bir çekilme mi, basit bir rotasyon faaliyeti mi olduğu bilinmiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bu konudaki kuşkularını ifade ederek, “açıklanan değişiklikler ile yapılan değişiklikler arasındaki” farka işaret etti.

Rusya'nın çekilmeye dair tekrarlanan açıklamalarına rağmen, Amerika ve Avrupalı istihbarat örgütleri uydu görüntülerine dayanarak, Rusya'nın Ukrayna sınırı boyunca askeri tırmanışının sürdüğüne dair kanıtlara sahip olduklarını belirtiyor. 

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Rusya’nın “Soğuk Savaş’tan kalma talepleri” ile Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye attığını savundu.

Cumartesi günü Münih’te G7 ülkeleri Ukrayna ile Rusya arasındaki krize ilişkin bir toplantı yapacak.

Annalena Baerbock, "Herkes için güvenlik konusunda ciddi bir diyaloga hazırız. Barışa yönelik küçük adımlar bile savaşa yönelik büyük adımlardan daha iyidir. Ancak Rusya'dan gerilimi azaltma yönünde ciddi önlemlere de ihtiyacımız var” dedi.