Rusya’da 10 günde 10 bini aşkın gözaltı

Rusya’da Navalni yanlılarının 23 Ocak’ta başlattığı yeni protesto eylemlerinden bu yana 10 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Protesto eylemlerin takip eden OVD-Info isimli sivil toplum kuruluşu, eylemlerde gözaltına alınan kişilere yönelik kötü muameleye tepki gösterdi.

OVD-Info sorumlularından Grigori Durnovo, Ekho Moskvy radyosuna yaptığı açıklamada çok sayıda eylemcinin “korkunç koşullarda, havasız, yiyeceksiz bırakılarak ve saatlerce tuvalete girmelerine izin verilmeyerek” tıka basa otobüslere doldurulduğunu belirtti.

Durnovo, “Avukat ve hukukçuların karakollara girişi çok zor. Girmelerine izin verilmiyor, bu sistematik hale geldi” dedi.

Muhalif Aleksey Navalni’nin tutuklanmasından altı gün sonra 23 Ocak’ta başlayan protesto eylemlerinde şimdiye kadar 10 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Bunlardan 4 bininin 23 Ocak’ta 5 bin 700’ünün 31 Ocak’ta ve bin 400’ünün Salı günkü gösterilerde gözaltına alındığı belirtildi.

Sanal ağlar ve hükümet kontrolünde olmayan medyalarda yer alan haberlerde de eylemcilerin tanıklıklarına yer verildi. Bunlardan biri 40 saati aşkındır gözaltında olduklarını ve neredeyse hiç yemek verilmediğini belirtiyor.  Instagram üzerinde paylaşılan ve Dojd televizyonunun Salı günü yayınladığı sözkonusu görüntüde gözaltındaki eylemci “Son dokuz saattir bir otobüsteyiz ve ayakta durmak zorundayız” diyor.

Aleksey Navalni’nin tutuklanması ve hapis cezasın çaptırılması ile protesto gösterilerindeki gözaltılara uluslararası alanda da çok sayıda tepki geldi. Moskova ise yeni Batı-Rus gerilimine neden olan bu tepkileri reddediyor.