Rusya’da cezaevi görevlilerini rehin alan DAİŞ’liler öldürüldü

Rus yetkililer ülkenin güneyindeki bir cezaevinde iki cezaevi görevlisini rehin alan DAİŞ’lilerin öldürüldüğünü duyurdu.

Cezaevi idaresinden yapılan açıklamada "Özel bir operasyonla suçlular etkisiz hale getirildi ve rehin alınan çalışanlar serbest bırakıldı ve herhangi bir yara almadı" denildi.

Cezaevi idaresi birkaç saat önce, Rusya'nın Kafkasya'ya açılan kapısında bulunan Rostov bölgesindeki 1 numaralı gözaltı merkezinde iki gardiyanın mahkumlar tarafından alıkonulduğunu belirtmişti.

Devlet ajansı TASS'ın görüştüğü bir emniyet kaynağına göre, rehin alanlar arasında "terörizm" suçlamasıyla mahkemeye çıkacak olan DAİŞ üyeleri de bulunuyordu. 

Aynı kaynağa göre saldırganlar bir çakı, bir cop ve bir baltayla gözaltı merkezinin avlusuna gizlenmişlerdi.

Interfax ajansına göre sayıları altı olan saldırganlar, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında kendilerine bir araba tahsis edilmesini ve gözaltı merkezinden ayrılmalarına izin verilmesini istemişlerdi.

Rusya defalarca DAİŞ çetelerinin üstlendiği saldırıların hedefi oldu. 

22 Mart'ta silahlı kişiler Moskova yakınlarındaki bir konser salonunda ateş açarak en az 144 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu saldırı, 2004 yılından bu yana Rusya topraklarında gerçekleşen en ölümcül saldırıydı.

O zamandan bu yana, tümü Orta Asya'da Afganistan sınırındaki eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Tacikistan'dan geldiği iddia edilen dört saldırgan da dahil olmak üzere 20'den fazla kişi tutuklandı.

Saldırının sorumluluğunu kısa süre içinde DAİŞ çeteleri üstlenmişti.